Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Bromsa åldrandet: Så räddar du hörseln!

10 jul, 2012
Successivt minskar antalet hårceller i örat, vilket gör att vi hör sämre.
Välkommen till MåBra:s anti age-guide. Här berättar vår läkare Gunilla Hasselgren hur du förebygger problem med hörseln.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

35, 45 eller 55 +? Det här händer i kroppen:

35

Har man varit på många högljudda konserter eller jobbat i en bullrig miljö kan hörseln vara nedsatt redan nu. – Men den vanligaste orsaken till hur vi uppfattar ljud i den här åldern är stress, säger Gunilla Hasselgren. Är man stressad sänks tröskeln och vi reagerar mer på ljud. Även tinnitus förvärras av stress.

45

Man kan börja märka att det är lite svårare att särskilja vad någon säger när man vistas i en miljö med mycket bakgrundsljud. – Hör man dåligt i den här åldern ska man kolla så att det inte beror på någon bakomliggande sjukdom, som Ménières sjukdom. Det vanligaste symtomet, vid sidan av dålig hörsel, är yrsel. De flesta insjuknar i 40–60-årsåldern.

55 +

Från 55 års ålder är det normalt att man får anstränga sig lite mer för att höra bra i miljöer med sorl och ljud. – Man ska inte vara rädd att skaffa hörhjälpmedel, om man hör dåligt. Dagens hörapparater är väldigt diskreta och snygga, säger Gunilla Hasselgren.

Annons

Varningstecken

Hör du sämre samtidigt som du känner dig yr och illamående eller om du tappar hörseln helt en stund kan det vara tecken på Ménières sjukdom.

Så här skjuter du upp besvären

Här gäller det att skydda öronen i möjligaste mån! Om du går på konserter, använd öronproppar. Sänk volymen på den musik du lyssnar på i hörlurar. Sitter du i ett öppet kontorslandskap och jobbar så kan ljudisolerande skärmar dämpa ljud.

Läs mer:

Tinnitus- det finns hjälp att få

Forskare: En tyst minut kan göra underverk mot stress

Så mycket ljud kan bebisen höra i magen

Annons