Charlotta, 58: ”Smygdrickandet var min oas, den jag alltid längtade till”
Hon var 13 år när hon drack alkohol första gången, precis som de allra flesta i kompiskretsen. Sedan dess var alkoholen en följeslagare genom livet, men inte på ett problematiskt sätt.
– Jag utbildade mig, köpte en lägenhet innanför tullarna i Stockholm, hade ett bra jobb och ett bra liv. Jag tog ett glas vin till middagen, en öl med arbetskompisar efter jobbet och firade med bubbel, som alla andra, berättar Charlotta Gustavsson, 58.
Det var när hon för 20 år sedan träffade sin blivande man och flyttade till hans hemland Österrike som Charlottas relation till alkohol förändrades.
– Österrike är ett vinland och det var otroligt charmigt att åka runt till olika vingårdar, sitta i den lummiga trädgården och dricka iskallt, vitt vin och sedan fylla bilen med flaskor som vi tog med hem.
Charlotta säger att hon gillade den kontinentala livsstilen och tillsammans med maken Gerhard blev det både ett och två glas vin så gott som varje dag. Det var så man gjorde i Österrike.
Började dricka vin redan på förmiddagen
Vardagen var lite tråkig, Charlotta levde som hemmafru utan barn i fyra år. Det var ensamt. Hon längtade ut i arbetslivet och efter ett eget sammanhang i det nya landet. När hon lärt sig språket tillräckligt bra fick hon chansen att testa ett jobb.
– I Österrike har man ofta ett par veckors provtjänstgöring. Jag var jättenervös och ville så gärna ha det här jobbet men allt kändes fel så fort jag steg in på kontoret.
Charlotta berättar att hennes blivande arbetskompisar inte var snälla, de snäste åt henne och himlade med ögonen när hon bad om hjälp.
– Jag mådde jättedåligt. Hela kroppen skrek, alla varningslampor blinkade högt och jag kunde varken sova eller gå på toaletten. När jag efter en tid blev inkallad till chefens kontor och fick veta att han inte kunde anställa mig eftersom kollegorna inte gillade mig rasade hela min värld.
Charlotta Gustavsson
Ålder: 58 år
Yrke: Alkoholcoach
Familj: Sambon Gerhard, 64, företagare, hunden Iggy och Gerhards utflugna barn med familjer.
Bor: strax utanför Linz i Österrike.
Hemsida: https://charlottagustavsson.com/
Charlotta säger att hon alltid varit en person som vill vara till lags och behaga, en riktig ”peoplepleaser”. Den här gången hade det inte räckt.
Charlotta började dricka allt oftare. Hon kunde ta ett glas vin redan 11 på förmiddagen och när Gerhard kom hem från jobbet var hon ofta lite lullig.
– När Gerhard frågade om jag druckit sa jag oftast nej. Ibland svarade jag att jag druckit sista slatten efter att jag använt vin i matlagningen. Jag gjorde allt för att dölja mitt drickande. Jag duschade, borstade tänderna och använde munsköljmedel för att inte lukta.
Gömde flaskorna för sin man
Charlotta gömde flaskor och var noga med att ersätta uppdruckna flaskor med nya. Hon satte också upp regler för sig själv om att aldrig ringa eller skriva till vänner när hon druckit. Hon fick heller inte göra Facebookinlägg när hon var påverkad. På så vis kunde hon fortsätta sitt smygdrickande och utåt sett vara en kompetent och kapabel kvinna mitt i livet.
– Jag jobbade halvtid i Gerhards företag och började dricka efter lunch. Ingen visste min hemlighet som pågick i 8-9 år. Smygdrickandet var min oas, den jag alltid längtade till, men som samtidigt gjorde mitt drickande så problematiskt. Med tiden blev tillfällena när min sambo var borta viktigare än de vi tillbringade tillsammans. Alkoholen var viktigast.
Är du orolig över ditt drickande – här kan du få hjälp
För den som vill ha hjälp finns nationella stödfunktionen Alkohollinjen: 020–84 44 48 och Alkoholhjälpen: alkoholhjalpen.se. Dit kan även anhöriga vända sig. Det går att vara anonym.
Det går även att söka vård på vilken vårdcentral eller mottagning du vill i hela landet, på en beroendemottagning, eller via socialtjänsten i din kommun.
Men det skavde inuti Charlotta och när hon hade en reunion med tidigare arbetskompisar kom vändningen.
– Vi sågs i Frankrike och en av mina väninnor berättade att hon slutat med alkohol, hon hade ändrat sitt tankesätt kring drickande sedan hon läste en inspirerande självhjälpsbok. Det lät trist att leva utan alkohol tyckte jag men hon verkade så lycklig. Jag fick boken "This naked mind" av henne och den förändrade även mitt mindset med tiden.
Trillade dit igen under pandemin
Författaren till boken hade ett gratisprogram där man utmanades att inte dricka alkohol under 30 dagar. Charlotta hakade på kursen och blev positivt överraskad. Det var så lätt att avstå alkohol att hon till och med undrade om hon alls hae några problem? Hon upptäckte att hon sov mycket bättre och hade ett stabilare och gladare humör. Vinsterna var många.
– Jag fortsatte att avstå alkohol i ett halvår, men sedan trillade jag dit och återgick till gamla vanor. Det var pandemi, livet var rätt trist och tankarna på vin lockade mig. Redan efter ett par månader satte jag klackarna i backen igen och sa till mig själv att nej, nu fick det vara slut på drickandet. Jag ville må lika bra som jag mått under alkostoppet.
Sedan dess har Charlotta inte druckit en droppe. Hon har lärt sig leva med sina känslor, även de mindre trevliga, hon behöver inte fly från dem. Men hon ser sig inte som en nykter alkoholist.
– Jag tycker att själva ordet är stigmatiserande och kunde aldrig identifiera mig med det, eller med 12-stegsprogram och AA-möten. För mig handlade det om att ändra mina tankebanor. Att göra alkoholen så liten och obetydlig att den inte längre spelade huvudrollen i mitt liv. Det var just det som boken jag läst och kursen jag gick går ut på.
Vill hjälpa andra kvinnor med alkoholproblem
Charlotta kände att hon ville dela med sig av metoden till fler och utbildade sig till coach. Nu hjälper hon andra smygdrickande kvinnor mitt i livet att komma till rätta med sina problem.
– Jag tror inte på pekpinnar, men på att coacha människor till rätt mindset. De flesta som dricker befinner sig i en gråzon mellan mycket låg konsumtion och fysiskt beroende. Det är här man kan hejda en destruktiv utveckling och det är det jag vill hjälpa till med.
Charlotta erbjuder ett 21-dagars gratisprogram för den som inte längre vill att alkoholen ska styra ens liv. Programmet riktar sig till personer som befinner sig i gråzonsdrickande och är inte avsett för den som har ett kliniskt (fysiskt) beroende av alkohol.
Foto: Privat