Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Checklista: Känner du igen farliga solfläckar?

10 sep, 2018
Orolig för att du slarvade med solskyddet i sommar? Här är 
en guide till fläckarna du 
ska hålla ögonen på. 
För ju tidigare du 
hittar dem, desto 
bättre!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att undersöka sina bröst efter knölar har blivit en månatlig vana för många kvinnor. Men hur många kollar efter hudförändringar på kroppen? Och hur ofta? Faktum är att det är minst lika viktigt att hitta misstänkt cancer i huden i tid. Vid tidig upptäckt är överlevnaden för hudcancer drygt 90 procent. Men för att hitta en farlig förändring måste man förstås veta exakt vad man letar efter.

– Man bör alltid reagera på födelsemärken som sticker ut från de övriga. Man ska titta efter alla tänkbara förändringar som man inte känner igen sedan tidigare, säger hudläkaren Lampros Ntintis vid Karlstad Centralsjukhus.

Läs också: Tecken på farliga födelsemärken

Lampros Ntitis.
Lampros Ntitis.

Han är också kopplad till hudvårdsappen First Derm, där man kan få sina hudförändringar kollade via mobilen. Fläckarna kan sitta var som helst på kroppen, till och med under naglar och i hårbotten.

Annons

– Men när det gäller malignt melanom hos kvinnor har man sett att det oftare börjar på underbenen, säger Lampros Ntintis.

Han tycker att det är bra om man ber sin partner – eller en vän – att scanna av huden på ställen som man själv inte ser. Alla ovanstående förändringar ska kollas upp av läkare. Men man ska även vara uppmärksam på andra typer av fläckar, prickar och utväxter. De mer vanliga och ofarliga hudcancerformerna basalcellscancer och skivepitelcancer kan se annorlunda ut.

Läs också: Dina fläckar på huden kan vara svamp – så behandlar du

– Basalcellscancer kan visa sig som en glänsande knota eller en röd fjällande fläck som inte försvinner eller som kommer tillbaka hela tiden, säger Lampros Ntintis.

Skivepitelcancer påminner i utseende om basalcellscancer men kan vara ljusare i färgen.

Aktinisk keratos räknas visserligen inte som hudcancer men kan vara värd att känna igen och hålla koll på eftersom det kan utvecklas till hudcancer. Den känns som en skrovlig, sträv rodnad som aldrig riktigt läker. Ofta förväxlas den med ett eksem. Aktinisk keratos sitter i allmänhet i ansiktet eller på händerna, alltså de ställen som utsätts för mest sol.

Annons

Vanlig åldersfläck, eksem eller hudcancer? Ibland är det inte lätt att se skillnaden …

Så ser hudcancer ut

Farligast

Melanom.
Malignt Melanom.

Malignt melanom

Utseendet kan variera men ofta är det mörkt, ojämnt i form och färg och större än 5–6 millimeter i diameter. Ofta avvikter det i utseende från andra födelsemärken. Ibland kan malignt melanom också visa sig som en rosa eller röd knuta. Kan komma i alla åldrar, även om den är vanligast bland äldre. Om behandling sätts in i tid blir nästan alla drabbade bra.

Vanligast

Basalcellscancer.
Basalcellscancer.

Basalcells-cancer

Tack och lov är vår vanligaste hudcancer också den minst allvarliga. Den kan se ut som en genomskinlig eller rosaröd knottra eller knöl med en blank yta eller som en eksemfläck som inte läker. Sitter ofta i ansiktet. Basalcellscancer sprider sig sällan men ska ändå tas bort eftersom det annars kan utvecklas till ett djupt sår. De flesta som drabbas är över 40 år.

Botas nästan alltid

Skivepitelcancer
Skivepitelcancer

Skivepitelcancer

Den näst vanligaste formen av hudcancer. Den börjar i regel som en ljusröd fläck som ofta sitter på huvudet, till exempel i hårbotten, på ytterörat, ansiktet eller på handryggen. Kan också se ut som en skrovlig blekröd fläck. Skivepitelcancer kan sprida sig och ska därför tas bort. Återfall är ovanliga. Drabbar mest personer över 40 år.

Kan utvecklas till cancer

Aktinisk keratos
Aktinisk keratos

Aktinisk keratos

Kallas även solkeratos och beror på att hudens hornlager har förtjockats av upprepade solskador. Ser ofta ut som små rosaröda fläckar. De har nästan alltid en sträv yta och sitter på ställen som utsätts för mycket sol som ansikte, öron, skalp, hals, händer, läppar och underarmar. Om de inte tas bort kan de utvecklas till skivepitelcancer med åren.

Annons

Förutsätt inte att fläcken är harmlös bara för att den inte blöder eller gör ont. Hudcancer smärtar och blöder inte alltid!

Sök den fula ankungen!

De flesta födelsemärken är lika varandra, men det finns också sådana som skiljer ut sig rejält. De kallas ibland ”fula ankungar” av hudläkare – och det är dem du ska hålla koll efter! Allt avvikande ska kollas upp!

Källor: Euromelanoma.org, hudguiden.com, First Derm mfl

Här kan du kolla fläcken!

Om du hittar en avvikande hudförändring ska du förstås be en expert titta på den. Och då finns det några olika vägar att gå:

  • Du kan vända dig till en vårdcentral där en allmänläkare kan titta på den. Om den ser misstänkt ut får du remiss till en hudläkare.
  • Du kan vända dig till vissa hudläkarmottagningar direkt via så kallad egenremiss. Själva egenremissen finns ofta som en pdf-fil på mottagningens hemsida. Väntetiden kan vara lång.
  • Med appen First Derm kan du få din fläck bedömd av en hudläkare inom 24 timmar. Man skickar in bilder på den misstänka hudförändringen som sedan bedöms av en specialist. Om något ser misstänkt ut får du hjälp med en egenremiss vidare till hudläkare. Tjänsten kostar 299 kr. Appen laddas ner i App Store eller på Google Play. Läs mer på www.firstderm.com/sv
  • Vissa tider på året anordnas öppna prickmottagningar, till exempel Euromelanoma. Då kan man få sina fläckar kollade utan remiss. Euromelanoma hålls under en vecka varje år i maj.

 

Annons