Claudia fick den nya fästingsmittan babesios – hamnade i rullstol
Claudia Orosco Lindström, 50, blev biten av en fästing hösten 2008. Några månader senare fick hon kraftiga influensasymtom. Vad hon inte visste var att hon hade smittats av babesia, en blodparasit som tar sig in i blodet hos människor via fästingens saliv och orsakar sjukdomen babesios. Det första varningstecknet är influensaliknande symtom med feber, ont i kroppen och huvudvärk.
– Några månader efter fästingbettet blev jag plötsligt jättesjuk. Jag fick 41 graders feber och sprängande huvudvärk, en overklig smärta, och jag blev sämre och sämre, berättar hon.
Claudia kördes med ilfart till vårdcentralen där läkaren misstänkte hjärnhinneinflammation. Sedan skickades hon direkt till akuten på Södersjukhuset där hon blev inlagd för en misstänkt stroke. Det gjordes många tester, bland annat borrelia och TBE. Efter en vecka fick hon komma hem.
Fick äta antidepressiva
– Då hade min kropp stängt av. Jag fick bäras in i huset. Jag klarade varken ljus eller ljud och låg mest i sängen.
Claudia led av kraftig värk i hela kroppen och var alltför svag för att ens orka ta sig till badrummet.
– Jag fick mjölksyra i benen bara av att stå upp.
Till slut misstänkte läkarna att hon drabbats av utmattningssyndrom. Prover visade att hon hade förhöjda TSH-värden, som mäter sköldkörtelhormonerna. Hon fick medicinen Levaxin men blev inte bättre.
– Jag fick även antidepressiva som inte hjälpte. Jag var ju inte deprimerad. Jag ville inget hellre än att göra roliga saker med familjen!
Claudia fick senare diagnosen ME, som tidigare kallades kroniskt trötthetssyndrom. Typiska tecken är långvarig utmattning med svåra funktionsnedsättningar. Varför man drabbas, vet man inte. Men många har haft en infektion i samband med att ME bryter ut.
Claudia fick rullstol och rullator men låg mest i sängen.
Fick diagnosen babesia – efter 8 år
Det var inte förrän 2016, åtta år senare, som Claudia fick diagnosen babesios. Då hade hon först fått resa till en specialistmottagning i Tyskland för att få sin diagnos.
– Det var ett halleluja-moment. Det går inte att beskriva vilken lättnad det var!
Babesiaparasiten behandlas med en särskilt typ av medicinering. Claudia fick en lång kur med malariamedicin.
– Redan efter några veckor fick jag effekt. För första gången på flera år klarade jag av att gå en liten promenad med våra hundar. Det var ren och skär lycka.
Tre månader efter behandlingen kunde Claudia klara sig utan rullstol. Krafterna har långsamt kommit tillbaka och men hon är fortfarande begränsad i sitt liv.
– Jag kanske aldrig blir fullt återställd och måste fortfarande vila mycket. Men äntligen känner jag livsglädje igen.
Experten: Det här är babesia/babesios
Babesia smittar som värst när fästingen har sugit blod och börjar bli mätt och kräks. Då överförs babesia-parasiten från fästing till människa.
– Ju mättare och större fästingen är desto större är risken att babesian överförs, säger Kristina Persson, överläkare i Region Skåne och lektor vid Lunds universitet..
Det kan dröja veckor och månader innan symtomen bryter ut.
– Om man har dåligt immunförsvar eller saknar mjälte så kan man snabbt bli jättesjuk i babesios. Man känner sig allmänt sjuk, får hög feber och värk i kroppen. En del kan få svårt att andas och får mörk urin, lite åt det röda hållet, säger Kristina Persson.
Även om man själv känner sig frisk efter att ha tillfrisknat från den första infektionen så kan enstaka parasiter finnas kvar i blodet långt efteråt, upp till flera år. Om man då går till blodcentralen och ger blod kan parasiterna föras vidare till människor som tål den sämre.
– Babesia är extra farlig om man har nedsatt immunförsvar eller saknar mjälte, har någon reumatisk sjukdom som behandlas med immundämpande medel eller behandlas med cytostatika. Parasiten kan ge organsvikt om inte rätt behandling sätt in. Då riskerar man att dö ganska snabbt, säger Kristina Persson.
Det går inte att vaccinera sig mot babesia.
– För att verkligen bli av med parasiten och utrota den från blodet krävs en lång och kombinerad behandling av malariamedicin och antibiotika.
Fästingen har hittats i södra och mellersta Sverige, men är förmodligen lika vanlig i stora delar av landet. Även om smittan upptäckts i Sverige först nu, menar Kristina Persson att babesios funnits länge i Sverige:
–Vi tror att sjukdomen är underdiagnosticerad. Tusentals kan ha smittats varje år i Sverige, säger hon.
…
Babesios – här är symtomen:
- Första varningstecknet är ett fästingbett.
- Hos människor som i övrigt är friska ger sjukdomen oftast influensaliknande symtom med feber, ont i kroppen och huvudvärk. Blodfärgad urin kan vara ett annat symtom. Symptomen kan komma någon vecka efter att parasiten överförts från fästingen. Det kan även dröja månader.
- Om man har nedsatt immunförsvar eller saknar mjälte kan parasiten orsaka livshotande sjukdom. Sjukdomen kan ge njursvikt, gulsot och leda till döden.
- Även den som varit helt symptomfri kan ha kvar parasiten i blodet under lång tid. Om personen är blodgivare kan den föras vidare vid blodtransfusion.
…
Så skyddar dig mot fästingar:
- Använd täckande kläder när du rör dig i fästingtäta områden, till exempel långärmad tröja eller skjorta, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar med högt skaft.
- Kontrollera kroppen när du varit utomhus.
- Fästingen vandrar ofta omkring i flera timmar på kroppen innan den biter sig fast.
- Om du får en fästing: Ta bort den omedelbart med en fästingpincett eller ett fästinglasso. Dra fästingen rakt ut.
- Tvätta med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Källa: Lunds universitet och cdc.org
Av: Margaretha Eldh
…
Läs mer:
Vaccin mot TBE: så många sprutor måste du ta!
Fästingbett? Så tar du bort en fästing – steg för steg
Rickettsia: Har du koll på den nya fästingsmittan?
…