Corona: 6 tips för att behandla dig själv hemifrån
Många som är sjuka i det nya coronaviruset Covid-19 behöver inte söka vård för sina besvär. Det är enbart om du plötsligt blir betydligt sämre eller drabbas av andningsbesvär som du ska söka vård, enligt 1177 Vårdguiden.
Du som har en konstaterad Covid 19-infektion ska stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknat och du ska även ha varit frisk och symtomfri i två dagar.
Det finns ännu inget botemedel mot viruset. Men även om du är hemma själv och fightas mot corona så finns det en del saker som du kan göra för att lindra ditt dåliga mående.
Här har vi sammanställt sex stycken tips som kommer från experter och forskare.
Vila (men ligg inte stilla länge)
För att kroppen ska få möjlighet att återhämta sig är det viktigt att du ger den chans att vila.
”Att vila och undvika fysisk ansträngning är viktigt när du har feber. Däremot är det inte bra att ligga stilla länge. Det försämrar lungornas möjlighet att arbeta. Det kan också försvåra för sjukdomen att läka. Sätt eller ställ dig upp ofta och ta djupa andetag”, skriver 1177 Vårdguiden om Corona.
Drick mycket
”Många med misstänkt covid-19 förlorar smak- och luktsinne. För att undvika vätskebrist bör du som är sjuk tänka på att äta och dricka regelbundet – även om det inte smakar. Det är särskilt viktigt om du har hosta eller feber”, skriver 1177 Vårdguiden.
Vatten, te och olika former av buljonger och soppor är exempel på bra drycker när du är sjuk.
Undvik magmedicin
Problem med magen är vanligt i samband med en coronainfektion. I en intervju med Aftonbladet uttalar sig professor Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar huruvida du bör äta diarréförstoppande läkemedel eller ej när du har corona.
– Man ska inte ta några tabletter mot diarré. Undvik det så långt som möjligt. Se till att få i dig vätska. Buljong, eller juice är bra då de innehåller både socker och salt som kroppen behöver vid diarré. Resorb fungerar också men det är billigare och funkar lika bra med det andra, säger Björn Olsen till Aftonbladet.
Undvik hostmedicin
Läkare och forskare är inte helt överens om det är okej att ta hostmedicin vid coronasmitta. I intervjun med Aftonbladet får professor Björn Olsen frågan om det går bra att ta hostmedicinen Cocillana-etyfin för att lindra coronahosta. Han säger bestämt nej.
– Nej, det ska man undvika. Under det akuta sjukdomsförloppet ska man helst inte ta hostmedicin. Cocillana kan stänga av hostreflexen vilket kan leda till att det sekret som man annars hostar upp stannar i luftvägarna. Vi skulle aldrig ge hostmedicin till någon med en aktiv lunginflammation. Morfin dämpar hosta, men även andningen för den som tar för mycket. Har man dessutom problem med syresättningen kan Cocillana vara direkt farligt, säger professor Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar till Aftonbladet.
Höj huvudändan på sängen
De allra flesta med coronasjuka har någon form av problem med luftvägarna, andningen och lungorna. För att avlasta lungorna kan det vara skönt att växla mellan olika ställningar, att ligga på mage kan exempelvis vara skönt för andningen.
”Om du hostar mycket när du ska sova kan det hjälpa att höja huvudändan på sängen. Enklast är att bädda med extra kuddar. Lägg kuddarna under madrassen så glider de inte undan”, skriver 1177 Vårdguiden.
Läkemedel mot feber
Att ta febernedsättande läkemedel som Alvedon och Ipren för att dämpa feber och värk vid corona är okej, enligt både svenska vårdguiden 1177 och Läkemedelsverket.
”Du mår oftast bättre om du tar febernedsättande läkemedel när du har hög feber”, skriver 1177 Vårdguiden vad gäller läkemedel vid en coronainfektion.
Enligt professor Björn Olsen är särskilt Alvedon att föredra.
– Vi brukar rekommendera Alvedon i första hand, eftersom den innehåller paracetamol. Det är effektivt mot feber och ger mindre biverkningar. Ibuprofen som finns i Ipren kan ibland ge biverkningar om man äter andra mediciner, säger han till Aftonbladet.
Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden, Aftonbladet.se Foto: TT
LÄS MER:
Tidigare WHO-chefen: Corona hinner dö ut innan vaccinet kommer
Folkhälsomyndigheten: Väldigt få som är sjuka i corona utan symtom
Så ser det ut på IVA under coronakrisen – se filmen tusentals delat
…