Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Coronaviruset: Här är de nya behandlingarna som ger hopp

04 apr, 2020
Test med covid-19 i lab
Det pågår massor av forskning för att hitta ett läkemedel som kan fungera mot covid-19. Och det går framåt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den forskning som pågår kring att hitta behandling och vaccin mot covid-19 saknar motstycke. Sällan har en sådan intensiv forskarjakt pågått.

Och det går hela tiden framåt. MåBra har tidigare skrivit om fler möjliga behandlingar mot coronaviruset. Bland annat att blodplasma och antikroppar från tillfrisknade ska provas mot coronaviruset. Likaså att läkemedel mot både ebola och malaria har testats.

Senaste nytt kring behandling mot corona

För bara ett par dagar sedan meddelade Karolinska Institutet att de inom kort kommer att börja med försök där de ger blodplasma från tillfrisknade covid-19-patienter till sjuka. Etikprövningsmyndigheten har gett tillstånd för behandlingen – vilket gör att detta kan dra igång redan i mitten på april.

Behandling av akut infektion med blodplasma från tillfrisknade personer är en beprövad metod som testats vid många nya epidemier.

— Vi vet inte om det kommer att fungera mot covid-19 men eftersom det har fungerat på så pass många andra infektioner så måste vi pröva, säger ansvarig forskare Joakim Dillner i ett pressmeddelande.

Annons

Karolinska Institutet har även gjort framsteg gällande en annan behandling mot covid-19. Det rör sig om ett läkemedel som testats mot lungsjukdom som skulle kunna hämma covid-19 genom att minska mängden virus som tar sig in i lungor och andra vävnader.

Resultatet kan vara lovande för behandling av covid-19-patienter i ett tidigt stadie av infektion, tror forskarna.

Tre läkemedel mot corona testas i stor studie

En annan stor nyhet på behandlingsfronten är att WHO har sjösatt en internationell studie för att hitta en effektiv behandling för covid-19. Norge är först ut i studien. Det är tre olika läkemedel som ska testas, enligt DN: Malariamedicinen hydroxiklorokin, ebolamedicinen remdesivir och hiv-läkemedlet Kaletra.

Remdesivir, ska enligt WHO vara mest lovande i kampen mot covid-19, något MåBra tidigare skrivit om: Forskare kan ha hittat ett botemedel mot coronaviruset.

Totalt ska över 45 länder delta i studien. Förutom Norge är det bland annat Spanien, Argentina, Bahrain, Kanada, Frankrike, Iran, Sydafrika, Schweiz och Thailand.

Annons

Men forskarna har även stött på motgångar i jakten på botemedel mot coronaviruset. I Sverige har flera allvarligt sjuka covid-19-patienter behandlats med klorikin, det aktiva ämnet i malariamedicin. Men nu har alarmerande rapporter kommit om att läkemedlet tvärtom kan vara farligt. Göteborg och Västra Götaland kommer därför att avbryta denna behandling, uppger SVT.

Finns det något vaccin mot coronaviruset?

Hela världen väntar även på ett vaccin mot viruset. Även där pågår massor av forskning, bland annat i Sverige.

På rekordtid har forskare och läkemedelsföretag över hela världen utvecklat kandidater till ett vaccin mot den rådande pandemin, skriver Forskning och framsteg. De har pratat med Matti Sällberg, som leder utvecklingen av ett svenskt vaccin.

Målet, uppger han, är att hitta ett vaccin som inte bara skyddar mot det virus som nu sveper över världen, utan även mot kommande coronapandemier.

Annons

– Det är inte sista gången som ett nytt coronavirus hoppar över till människa. Det är bara en tidsfråga när det sker nästa gång, säger Matti Sällberg.

Förhoppningen är att det ska finnas ett färdigt vaccin om ungefär ett år.

Foto: TT

LÄS MER:

Studie: De här personerna sprider coronaviruset allra mest

Läkare om corona: Milda symtom kan snabbt bli allvarliga

Så här många blir svårt sjuka av corona – resten får milda symtom

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons