Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Experten: Kunskapen kring immunitet är bristfällig

08 maj, 2020
Coronavirus: När finns ett vaccin?
Det finns många frågetecken kring immunitet och hur det skulle kunna vara ett sätt att stoppa coronaviruset. Så här säger svenska forskaren till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det pratas mycket om immunitet och så kallad flockimmunitet gällande coronaviruset.

Hur länge blir man immun mot corona?

Svenska forskare har till exempel sett att man bildar antikroppar efter att man varit sjuk i covid-19 – men man vet inte hur länge. WHO, däremot, har uppgett att det inte finns något som visar att antikroppar är detsamma som utvecklad immunitet. Så det är en fråga utan riktiga svar.

MåBra frågade Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, om man kommit framåt i frågan.

– Kunskapsunderlaget kring immuniteten är bristfällig. Vi lär oss med tiden, men generellt blir man immun efter en virus infektion. Här vet vi dock inte hur pass bra och hur länge man blir immun än, säger han.

Så det kvarstår en hel del frågetecken alltså.

När uppnår Sverige flockimmunitet?

När det gäller flockimmunintet så har det uppgetts vara ett sätt att stoppa virusets framfart. I slutet på april uppgav länsstyrelsen i Stockholm att man såg tecken på flockimmunitet där.

Annons

Flockimmunitet innebär att när en viss del av befolkningen är immuna mot en sjukdom så skyddas också andra icke-immuna.

– Vad gäller flockimmuniteten så pratar man om att det skulle funka när vi når en immunitet på någonstans mellan 40-60 procent. Vi hoppas att Sverige kommer dit med tiden, det finns lite olika räkningar som pekar på att vi inom några månader kan närma oss dit, säger Ali Mirazimi.

Vad är korsimmunintet?

Det pratas även om något som kallas korsimmunitet. Det innebär att om vi tidigare har utsatts för besläktade coronavirus, kan det ha gett oss viss immunitet mot covid-19.

– Det är mycket möjligt eftersom cirka 20 procent av de förkylningar vi får orsakas av olika coronavirus. Dessa virus är lite annorlunda, men de har fortfarande vissa likheter med nuvarande SARS-CoV-2, säger Gunnveig Grødeland, seniorforskare i immunologi vid Oslo universitet.

Ludvig Munthe, immunolog och professor i klinisk medicin, har nyligen släppt en rapport om detta.

Annons

– De som inte smittas av det nya Sars-viruset helt enkelt ha ett skydd från tidigare säsongsbetonade coronavirus. Frågan är naturligtvis hur mycket immunitet man har, och om den är användbar, säger han till norska Dagbladet.

Så här säger Ali Mirazimi om den tänkbara korsimmuniteten:

Foto: TT/Karolinska

LÄS MER:

Svenska forskaren till MåBra: Då kan vi ha behandling och vaccin mot corona

Anders Tegnell: Vi närmar oss flockimmunitet – detta innebär det

Alla antikroppar är inte bra – och det är inte säkert att du blir immun

Annons