Experterna: Corona kan leda till kronisk trötthet
…
För vissa coronasjuka håller symtom, som feber, trötthet och värk, i länge, under flera månader. MåBra har tidigare pratat med Emma som blev hjärntrött till följd av en långvarig covid-19 och med Mathilda, som i maj hade varit sjuk i corona i 50 dagar.
Experter varnar: Corona kan leda till kronisk trötthet
Nu befarar flera experter att covid-19 kan utlösa kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS, skriver Aftonbladet.
Redan i april varnade smärtläkaren Björn Bragée för att ME/CFS kan komma att öka dramatiskt på grund av coronapandemin.
– Det kommer att bli en katastrof. Kanske inte nu i höst, men till våren kommer vi att se dubbelt så många fall som vanligt. Det är ett par, tre tusen som insjuknar varje år i Sverige och kanske 40 000 som har sjukdomen. Det kommer att fyllas på rejält med människor som i många fall står utan så väl vård som försörjning, säger han.
Även Sture Eriksson, läkare, docent och vice ordförande i Riksförbundet för ME-patienter, menar att det förmodligen är så att ME/CFS kan utlösas av covid-19.
– Men vi har ännu inga data som verifierar det. En definition på ME/CFS är att man ska ha haft symtom i sex månader. Covid är en så pass ny sjukdom att få har hunnit ha det så länge, säger han enligt Aftonbladet.
– Det vi har i dag är mängder av berättelser från covidpatienter som har symtom efter flera månader. Och tittar man historiskt på det vi vet, att det kan utlösas av virusinfektioner, så finns det skäl att tro att det är ME/CFS de har drabbats av, fortsätter han.
Anthony Fauci, ledande smittskyddsexpert i Vita husets så kallade ”Coronavirus Task Force”, säger att de långvariga symtomen tyder på att coronapatienterna drabbats av ME/CFS.
Symtom på ME/CFS
Patienter med ME/CFS drabbas ofta av många olika symtom och störningar i hjärna och ryggmärg, i hormonsystemet och immunförsvaret. Symtomen är bland annat:
- Funktionellt fysiskt och mentalt bortfall med långvarig, ihållande utmattning
- Försämring efter ansträngning som kvarstår efter mer än 24 timmar
- Sömnproblem
- Smärta i muskler och leder
- Huvudvärk
- Kognitiv påverkan som ger effekter på minne och koncentration
- Minskad stresstålighet
- Yrsel/svimning
- Hjärtklappning
- Magbesvär
- Överkänslighet för ljud och ljus
- Andningsbesvär
- Snabba förändringar i kroppstemperatur
- Influensaliknande symptom med halsont, ledvärk
- Ny allergi, överkänslighet
Källa: Hjärnfonden
LÄS MER:
Här är ordningen som corona-symtomen oftast kommer i