Corona: Så många kan ha återsmittats i Sverige
I oktober rapporterades det första bekräftade fallet av återinsjuknande i covid-19 i Sverige.
En 53-årig kvinna hade insjuknat i maj och var efter det virusfri. I augusti testades hon positivt en andra gång. Efter att ha jämfört virusstammen från i maj med den stam som hittades i augusti kunde forskarna se att det rörde sig om två olika infektioner.
250 fall av misstänkt återsmitta i Sverige
Det var alltså inte rester av den första infektionen legat kvar, utan en helt ny coronainfektion.
Folkhälsomyndigheten tittar nu på ytterligare 250 fall av misstänkt återsmitta. Hittills har man utrett 170 av dem, uppger TV 4 Nyheterna. I endast ett fall kan man med säkerhet säga att det rör sig om just återsmitta.
Totalt har nästan 280 000 personer i Sverige bekräftats smittade med cornaviruset.
Då är man återsmittad
För att man ska bekräfta smittan två gånger krävs två PCR-test tagna med tre månaders mellanrum. De ska visa att det rör sig om två olika virusstammar av coronaviruset SARS-CoV- 2.
PCR-tester är nämligen så känsliga att de kan ge utslag på rester av gamla virus. Har man virus av samma stam som tidigare, är man så vitt vi vet idag inte återsmittad. Man är troligen inte heller smittsam då.
Visar testet däremot att det rör sig om två olika stammar av SARS-CoV-2, anses man vara återsmittad. Då är man också lika smittsam som vid den första infektionen.
I hela världen har man hittills hittat 30 fall där man kunnat visa att en person har haft covid två gånger efter varandra.
Det här är ett PCR-test
PCR står för Polymerase Chain Reaction. Testet används att söka efter arvsmassa från viruset SARS-CoV-2 och visar om man har en pågående infektion av Covid-19. Provet kan inte användas för att se om man har antikroppar efter en avslutad infektion.
Foto: TT
Läs mer:
Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"
Hur lång tid tar det att få svar på ett coronatest? Detta gäller!
Positiva siffrorna: Vårdtiden för coronapatienter har halverats