Corona sammanfattat – detta hände i Sverige under pandemin
Bunkring, kurvor att plana ut och tal till nationen.
Nu sammanfattar MåBra vad som hänt svenska folket när sen corona startade.
Om exakt en månad har det gått två år – 730 dagar – sedan dagen då WHO utlyste covid-19 till en global pandemi.
Efter ungefär 700 dagar av pandemi tror vi – kanske – att vi faktiskt ser slutet på den. I och med den nya svagare omikronvarianten bedömer man inte längre att covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom och det svenska samhället öppnar upp.
Men vad var det egentligen som hände på de där 700 dagarna? Vi sammanfattar pandemin i 7 punkter.
1. 10 mars 2020: ”Vi befinner oss i ett maratonlopp”
– Vi befinner oss i ett maratonlopp. Vi måste vara förberedda på att detta kommer att vara med oss länge, säger statsminister Stefan Löfven på av de första presskonferenserna om det nya viruset, covid-19.
Vi har hört hur det börjat sprida sig över världen från staden Wuhan i Kina föregående höst. För ett tag sedan, den 31 januari 2020, bekräftades det första fallet av covid-19 i Sverige och nu börjar både statsminister och befolkning förstå att det inte handlar om några veckor av smittspridning. Snarare månader eller år.
På presskonferensen den 10 mars får Sverige nu sina första restriktioner:
- Svenska utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till hela Italien, där smittspridningen är stor under sportlovsveckorna.
- Dessutom höjer Folkhälsomyndigheten risken för smittspridning i Sverige till mycket hög, och inför mötesrestriktioner som innebär att folksamlingar på 500 personel eller fler förbjuds.
En dag senare, den 11 mars, deklarerar WHO att covid-19 är en pandemi och samma dag bekräftas det första dödsfallet i Sverige. En person över 70 år med underliggande sjukdomar har avlidit i sviterna av viruset.
2. 16 mars 2020: ”Äldre ska stanna hemma”
Den 16 mars uppmanar Folkhälsomyndigheten personer över 70 år att stanna hemma – och inte ens gå ut för att handla mat. Samtidigt uppmanas personer i Stockholm som kan att jobba hemifrån.
Dagen efter råder Folkhälsomyndigheten alla gymnasieskolor, högskolor, universitet andra vuxenutbildningar att undervisningen ska göras på distans.
3. Mars 2020: Kurvan ska planas ut – och vi bunkrar toapapper
Såhär ser det ut i butikshyllorna i slutet av mars 2020. Vi bunkrar toapapper och konserver. Vi stannar hemma och umgås i små grupper. Samtidigt stiger dödstalen och sjukvårdspersonalen får knappt rast mellan passen där känslan är att bedriva krigsvård. Patienter som avlidit i pandemin måste läggas i plast med varningstejp.
Från presskonferenser känner vi nu väl till uttrycket att ”plana ut kurvan”. För att vården ska klara pandemin behöver vi ta ansvar
Lite senare, den 1 april 2020 inför regeringen besöksförbud på alla landes äldreboenden för att hindra spridningen av covid-19.
4. 27 december 2020: Gun-Britt Johnsson blir historisk
Vaccinföretagen har jobbat på obegränsad budget några månader och i Sverige blir Gun-Britt Johnsson, 91, historisk när hon som första svensk kavlar upp ärmen och får vaccinet.
– Det kändes ingenting, var hennes första ord efteråt.
Några veckor tidigare hade statsminister Stefan Löfven talat till nationen och bad svenskarna än en gång att hålla i – och hålla ut. Senast det skedde var 11 september 2003 då Göran Persson höll tal efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.
5. 31 december 2020: Mörk statistik avslutar året
När den sista dagen av 2020 kommer ska det snart visa sig att året gett ett stort avtryck i dödsstatistiken. Medellivslängden som stadigt ökar i Sverige och många andra länder, har sitt största trendbrottet sen 1931.
Det är framförallt ett resultat av att så många äldre avlidit med covid-19.
Statistiken visar hur pandemin slog olika mot samhällets grupper. Mest sjönk medellivslängden bland utrikes födda män med förgymnasial utbildningsnivå.
6. 29 september 2021: Samhället öppnar
Nästan ett år senare har vi upplevt alfa-, delta- och andra mutationer av viruset. Öppning och stängning av samhället har löst av varandra som en svängdörr men den här gången blir livet nästan normalt igen.
Det finns inte längre deltagartak på offentliga tillställningar, man får gå på restaurang och krogen utan att hålla avstånd och behöver inte längre gå hem tidigt. Rekommendationen att jobba hemma tas bort.
Tillräckligt många har fått första och andra sprutan för att det ska bli effektivt att införa vaccinbevis vid stora evenemang, vilket också görs nästan exakt två månader senare.
Än är vi dock ovetande om att svängdörren kommer slå igen än en gång till följd av den nya mutationen omikron.
7. 3 februari 2022: Magdalena Andersson
Ha en stor fest, gå på krogen, gå till jobbet och åk buss utan munskydd.
Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) meddelar att Folkhälsomyndigheten inte längre bedömer covid-19 som en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. Några dagar senare, den 9 februari 2022, öppnar Sverige.
Förutom att alla över 12 år rekommenderas att vaccinera sig och att vi ska stanna hemma om vi är sjuka är det mesta tillåtet igen.
Om det är något vi lärt oss under pandemin är det att vi ligger lågt med spekulationerna om vad som väntar runt hörnet.
Källor: krisinformation.se, SCB, Regeringskansliet, Dagens industri
Foto: TT