Coronans dödsoffer i Sverige – de här har drabbats värst
Under det andra halvåret 2020 var covid-19 den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. De sjukdomar som skördade allra flest liv var hjärt-kärlsjukdom följt av tumörer.
Hittills har drygt 13 000 personer i Sverige avlidit i covid-19.
Hög ålder är den enskilt största riskfaktorn för att dö i covid-19 i Sverige – 72 procent av de döda har varit 80 år eller äldre. Bara en promille har varit under 30 år. Det visar en stor kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.
Så många barn har avlidit i covid-19
Bland dem som dog i covid-19 fanns totalt sex personer som var under 20 år, fyra av dem var barn under 18 år. Detta enligt Socialstyrelsens preliminära dödorsaksregister, som Dagens Medicin har tagit del av. Under ett vanligt år dör i genomsnitt tre barn per år i influensa.
DN:s kartläggning visar att män var klart överrepresenterade bland de döda i alla åldersgrupper och att utrikesfödda från främst Somalia, Syrien, Finland och forna Jugoslavien också avlidit i högre utsträckning än andra.
En annan gemensam nämnare bland dödsfallen är att de ofta har haft en låg inkomst – ju lägre inkomst, desto högre är risken att dö i covid-19.
I åldersgruppen 50 till 64 år var dödligheten 280 procent högre för dem som tjänar under 10 000 kronor i månaden, jämfört med dem som tjänar över 30 000 kronor i månaden.
Även utbildningen påverkar – ju lägre utbildningsnivå, desto högre är dödligheten.
Självmorden har hittills minskat under pandemin
Däremot verkar pandemin inte ha resulterat i fler självmord, snarare tvärtom. Hittills har färre än 500 självmord rapporterats under andra halvåret 2020, att jämföra med 651 under samma period 2019.
Källor: Dagens Medicin, Dagens Nyheter
Foto: TT