Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Är coronaviruset luftburet? Detta säger senaste forskningen

09 nov, 2020
AvMÅ BRA
Är coronavirus luftburet?
Forskarna är fortfarande inte helt överens kring frågan om coronaviruset är luftburet eller inte. Men en ny svensk studie ger viktiga insikter i frågan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur länge finns coronaviruset kvar i luften och hur långt avstånd behöver vi ha för att säkert kunna undvika smitta?

Dessa frågor både forskare och stora delar av världens befolkning funderat över sedan pandemin drog i gång för snart ett år sedan. Att coronaviruset sprids som en droppsmitta, det vill säga via små droppar som innehåller virus har varit den gällande sanningen.

Men nu visar en ny svensk studie publicerad i Physics of Fluids en rad spännande nyheter kring hur viruset kan spridas och där droppsmitta som gällande sanning kan ifrågasättas, det rapporterar SVT.

Coronavirus i en av 2000 droppar

Forskarna har analyserat små droppar från personer med coronaviruset. De smittade personerna fick prata och hosta i plastpåsar, vars innehåll sedan analyserades noga. Forskarna tittade exempelvis både på mängden droppar och storleken på dem. Utfallet visade att endast en av 2000 luftburna droppar innehöll coronaviruset.

Annons

– Det här är en kontroversiell fråga inom forskarvärlden. Vissa menar att smittan sprids genom aerosoler i luften, och andra menar att den inte gör det, säger Gaetano Sardina, ingenjör och ledare för projektet Covid-Droplets på Chalmers till SVT.

Forskarna gör skillnad på droppsmitta och spridning via aerosoler, där det senare är små droppar som tack vare sin storlek kan hänga kvar i luften längre – ibland i flera timmar. Stora droppar faller däremot snabbt till marken, som en naturlig konsekvens av sin volym och tyngd.

Men Gaetano Sardina menar att stora virusinfekterade droppar kan avdunsta och omvandlas till aerosoler:

– Mindre droppar innehåller färre virus eftersom de är mindre i storlek. Men problemet är att även stora droppar kan avdunsta och bli aerosoler. Då kommer de innehålla mer koncentrerade mängder av virus, säger Gaetano Sardina i artikeln.

Luften spelar roll för spridning av virus

Som många andra forskare betonar Sardina att klimatet spelar roll, stora virusdroppar sprids upp till 200 gånger mer i fuktig luft, medan aerosoler sprids lättare i torr luft.

Att sörja för god ventilation för att undvika smitta har lyfts som en viktig åtgärd och flera källor, bland annat medicinska tidskriften The Lancet skriver att det finns bevis för att smitta kan spridas på mer än två meters avstånd.

Läs också:

Agnes Wold: Detta bör du veta om droppsmitta

Är coronaviruset luftburet? Detta vet vi

Annons