Coronaviruset: 10 myter vi måste sluta sprida
Det nya coronaviruset SARS-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19, är på frammarsch i världen – något få kan ha missat. Och eftersom vi inte vet särskilt mycket om det här nya viruset ännu så blir det lätt ryktesspridning – inte minst i grupper på Facebook och andra sociala medier. Och dessa falska påståenden kan få väldigt negativa effekter om människor kanske börjar tro att vissa grupper är immuna mot viruset fast de inte är det, eller tro att viruset är ett kemiskt vapen framtaget av ett viss land för att göra skada.
Därför vill vi lista några av myterna, och konspirationsteorierna, som du bör känna till, och inte sprida vidare.
Myt 1: Covid-19 är inte farligare än en vanlig influensa
Det är än så länge svårt att jämföra en helt ny sjukdom med en som cirkulerar varje år i Sverige. Men vi kan säga att de liknar varandra då båda hos en andel av de sjuka kan ge en mycket allvarlig sjukdom.
Problemet med covid-19 är att det kommer att drabba en betydlig fler i befolkningen när den börjat sprida sig, eftersom ingen i befolkningen hunnit utveckla immunitet mot det här viruset än. Alltså kommer fler bli sjuka, och fler kommer att behöva sjukvård, vilket kan bli det stora problemet för oss i Sverige.
Eftersom den vanliga säsongsinfluensan dels återkommer år efter år, dels cirkulerar i samhället under lång tid, så finns det skydd mot flera olika sorters influensa hos många befolkningar.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Myt 2: Coronaviruset är ett sätt att mörka 5G-strålskador
5G är efterföljande typen av mobilnät efter 3G och 4G, och den har fått hård kritik från olika håll i världen då många är oroliga över den nya typen av strålning. Bland annat finns flera grupper på Facebook som är emot 5G, där man har spridit Youtube-videor och fejknyheter om att man lanserat 5G i Wuhan, Kina, bara veckor innan viruset bröt ut.
Konspirationsteorin går alltså ut på att den nya coronasmittan skulle vara ett sätt att mörka hälsoproblem som dykt upp till följd av 5G-strålning – men enligt studier som gjorts finns inga belägg för att 5G-strålning orsakar några sjukdomar.
Källa: BBC
Myt 3: Viruset är ett biologiskt vapen från USA/Kina
Att viruset skulle vara skapat i ett laboratorium är en myt som cirkulerat på flera plattformar online, men även spridits genom offentliga personer som den amerikanska senatorn Tom Cotton.
En av anledningar är att det i Wuhan finns ett stort laboratorium där man forskar på farliga patogener som exempelvis det nya viruset.
Men flertalet experter har gått ut och försökt kväva den här myten och menar att viruset inte är skapat av människor. Det finns inget i virusets genomsekvens som tyder på att att det är tillverkat, menar bland annat Richard Ebright, professor i kemisk biologi vid Rutgers University i USA. Den idag starkaste teorin är att viruset smittat från djur till människa, med start på en djurmarknad i Wuhan.
Källa: Washington Post
Myt 4: Dödstalen mörkas – egentligen har hundratusentals dött
På flera amerikanska fejknyhetssajter kan man läsa att Kinas uppgifter kring hur många som dött i covid-19 är falska. Det står bland annat att miljontals människor skulle sitta inlåsta i landet och att det ligger döda kroppar på gatorna, samt att Wuhans alla sjukhus skulle ha kollapsat.
Och visst kan man ifrågasätta de kinesiska myndigheternas trovärdighet, men att det är så här illa är helt enkelt inte sant. Här hittar du statistik från WHO samt dagliga rapporter om hur många som insjuknat och dött i vilka länder.
Källa: WHO, Expressen
Myt 5: Det är bara äldre som dör
De flesta personer som är friska och relativt unga kommer antagligen inte bli svårt sjuka av coronaviruset – men risken är större att drabbas av andningssvårigheter än vid vanlig influensa och det finns fler riskgrupper. Bland annat sjukvårdare, som utsätts mer för viruset. Därför är det viktigt att även unga människor tar smittan på allvar och handlar därefter, genom att rapportera in alla symptom och följa riktlinjer kring karantän och hantering.
Barn tycks inte bli svårt sjuka av viruset, men personer med hjärt- kärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck är också i riskzonen, oavsett ålder.
Källa: Folkhälsomyndigheten, The Guardian
Myt 6: Munskydd hindrar spridning
Vanligtvis säljs omkring 20-40 förpackningar per dag, men i slutet av januari såldes runt 550 stycken, uppger Aftonbladet.
– Munskydden är inte avsedda för att skydda mot luftburet virus, utan för att du som använder dem inte ska smitta en annan person, säger Magnus Frisk till Aftonbladet.
Det finns inga vetenskapliga belägg för att de begränsar smitta, utan effekten kan till och med bli omvänd, uppger SVT.
– Virus kan samlas i munskyddet, och när man tar av och på skyddet kan viruset överföras till händerna och därmed spridas vidare. Det gäller att kunna hantera munskydden rätt, säger smittskyddsexperten Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Källa: Aftonbladet och SVT
Myt 7: Inom några månader finns ett vaccin
Forskare var snabba ut med att det inom någon/några månader kommer att finnas ett vaccin mot coronaviruset. Men att ett vaccin har tagits fram är inte samma sak som att det är fritt fram att börja vaccinera människor med.
Nu är vi på stadiet där djurtester genomförs på flera olika laboratorier i världen, och enligt vissa kommer tester på människor påbörjas omkring april. Men det är fortfarande många nödvändiga tester kvar innan man kan rulla ut ett färdigt, säkert vaccin – där man känner till alla biverkningar. Enligt The Guardian vore det osannolikt snabbt att ha ett godkänt vaccin på marknaden inom ett år – men enligt Anders Blanck, vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif, är det troligare att det tar hela fem år!
Källa: The Guardian, Läkemedelsvärlden
Myt 8: Våra husdjur kan bli sjuka i covid-19
Nja. Viruset tros ju ha spridits från djur till människor, så tanken att djur kan bli smittade är inte helt orimlig. Däremot finns inga bevis för att viruset kan smitta till hundar och katter, enligt WHO. En mikrobiolog på Folkhälsoinstitutet säger:
– Det finns inga uppgifter om att 2019.nCoV infekterar sällskapsdjur men i dagsläget vet vi för lite om det nya coronaviruset och därför uppmanar WHO till generell god handhygien i kontakt med djur.
Det nya viruset har inte hittats hos något djurslag än, och en vanlig förkylning eller vinterkräksjuka kan inte smitta våra husdjur. Däremot kan vissa smittor, exempelvis tuberkulos och multiresistenta stafylokocker, MRSA, kan överföras från människa till djur.
Källa: Aftonbladet
Myt 9: Viruset har skapats i Storbritannien
På Twitter har det spridits uppgifter om att det nya coronaviruset inte alls är särskilt nytt, då ett brittiskt forskningsinstitut ansökt om patent för det redan 2015. Men när Dagens Nyheters faktaredaktör Hugo Ewald rotat vidare i påståendet fann han att det fanns ett patent, som hette någonting med coronavirus – men inte handlar om det här viruset.
– Faktum är att det finns ganska många olika typer av coronavirus, och bara sju av de kan smitta människor. Och det är är ett patent som gör att man kan bota och förebygga sjukdomar hos fåglar, säger han i Efter fem.
Det har alltså blivit en missuppfattning, som fått spridning, och som bottnar i att man trott att det bara skulle finnas en typ av coronavirus.
Källa: Tv4
Myt 10: Viruset började för att kineser äter fladdermussoppa
Den här myten fick ett uppsving efter att några Youtube-filmer blivit virala, där några kinesiska influencers äter just fladdermussoppa.
– Men de här filmerna kommer inte ens från Kina, utan från en ö i Stilla havet, Palau, där dessa influncers har varit och testa den lokala delikatessen. Men det är inte en särskilt populär rätt i Kina, och särskilt inte i Wuhan, förklarar Hugo Ewald.
Den här myten har något börjat sprida antagligen för att spä på myten om att ”kineser äter så konstiga saker”, menar han.
Källa: Tv4
Foto: TT
…
Läs mer:
Coronaviruset: Törs man resa – och hur stor är dödligheten?
Så känns det att vara drabbad av coronavirus – David berättar från sjukhuset
Så länge kan coronaviruset överleva utanför kroppen
Senaste nytt om Coronaviruset:
Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.