Så påverkar coronaviruset kroppens olika organ
I början av pandemin trodde många experter att covid-19 var en slags luftvägssjukdom som kunde ge hosta och feber och påverkan på lungorna. Nu har synen på sjukdomen svängt – och det rejält.
Covid-19 kan nämligen yttra sig enbart som en magsjukdom med diarré och magont. Ibland kan covid-19 också förväxlas med en vanlig förkylning eller influensa, andra gånger påminner den om Guillain-Barrés syndrom som ger en förlamning i armar och ben.
Covid-19 påverkar helt enkelt många organ i kroppen.
Många olika symtom vid covid-19
Man kan också få en hjärtrytmrubbning, blodpropp eller en hjärtinfarkt, eksem eller en ögonsjukdom som ger röda ögon. Och allt detta medan en del smittade inte får några symtom alls.
Att covid-19 kan visa sig på så många olika sätt förbryllar forskare världen över. Hur kan ett enda virus ställa till med så mycket oreda och hur kommer det sig att sjukdomen den orsakar kan se ut nästan hur som helst?
– Den här sjukdomen utvecklas på ett sätt som saknar motstycke jämfört med andra infektioner, säger amerikanska specialistläkaren i infektionsmedicin Joseph Vinetz, till WebMD Health News.
Covid-19 kan härma andra sjukdomar
En teori är därför att coronaviruset härmar andra sjukdomar för kunna överleva. Om viruset förväxlas med andra sjukdomar kan det nämligen undgå tidig upptäckt – och därmed också hinna sprida sig mer. Att viruset beter sig så oförutsägbart gör att sjukdomen också är extra svår att behandla.
Även svenska forskare är förbluffade över virusets framfart. I vissa fall påminner covid-19 om andra virussjukdomar, men i många fall beter den sig väldigt annorlunda.
– Coronaviruset är absolut inte som en vanlig luftvägsinfektion. Det är mycket som är väldigt annorlunda, säger Petter Brodin, docent i immunologi, för Expressen.
Hur angriper covid-19 kroppens organ?
När viruspartiklar hamnar i näsa, mun eller ögon tar det sig in i kroppen genom att docka fast i en receptor i våra celler. Receptorn, ACE2, hjälper viruset in i cellen. Och redan här har coronaviruset en stor fördel: ACE2 finns nämligen i stora delar av kroppen.
Väl inne i cellen kan coronaviruset stänga av den larmsignal som cellen brukar sända ut när en inkräktare tar sig in. Det ger viruset mer tid att kopiera sig och infektera andra delar av kroppen.
Det här förklarar varför viruset kan sprida sig innan vi får några symtom. Ibland väljer viruset att invadera lungorna, ibland mag- och tarmkanalen – eller ibland en kombination av båda två. Det förklarar varför symtomen kan skilja sig åt mellan drabbade.
När viruset tagit sig långt in i kroppen kan det ge en allvarligare form av covid-19. Då kan viruset även attackera organ med ACE2-receptorer, bland annat hjärtmuskeln, levern, njurarna och blodkärlen.
Många frågetecken kvarstår dock, inte minst när det gäller symtomen vid mild covid-19. Långt ifrån alla drabbade söker vård, därför vet man inte heller exakt hur symtomen ser ut eller vilken effekt sjukdomen har på dem. I värsta fall är de symtom vi känner till idag kanske bara toppen på ett isberg.
Foto: TT
Läs mer:
Nya coronasymtomet förbryllar läkarna: Kan bli allvarligt
Läkare: Coronaviruset beter sig väldigt annorlunda mot andra virus