Corona – inte så dödligt som man tidigare trott
Tidigare beräkningar av dödligheten hos bekräftat coronasmittade har varierat från två procent till åtta procent. Världshälsoorganisationen WHO har uppskattat dödligheten till två, tre procent. Men nu visar en ny studie att det kanske inte är riktigt så illa.
Att uppskattningarna av dödligheten skiljer sig så mycket åt beror nämligen på hur man har räknat. Ibland har lindrigare fall av sjukdomen inte räknats med alls. Så är till exempel fallet bakom den siffra som visar på en dödlighet på 1,38 procent. Där man bara tittat på antalet döda bland bekräftade fall av covid-19.
Hur stor är dödligheten i coronaviruset?
Nu har forskargruppen även tagit med orapporterade smittofall, man har räknat med personer som bär på viruset – även om de inte visat symtom. Då har man kommit fram till en genomsnittlig dödlighet på 0.66 procent.
Men dödligheten skiljer sig åt rejält när man istället tittar på olika åldersgrupper. Dödligheten bland barn under nio år är i genomsnitt 0,0016 procent, men den stiger till 7,8 procent bland dem som är över 80 år gamla. För personer under 40 år är dödligheten som högst 0,08 %.
Trots att färre än förväntat tycks dö av coronaviruset är dödligheten ändå mycket högre än den är för en vanlig influensa. Där är dödligheten 0,1 procent.
Så många behöver vård av covid-19
Studien visar också att ju äldre de smittade är, desto större andel av dem behöver sjukhusvård för covid-19. Av dem som är i 60-årsåldern behöver 11,8 procent sjukhusvård. Siffran för dem som är i 70-årsåldern är 16,6 procent.
I studien har man samlat data från Hubei-provinsen i Kina, men också gjort jämförelser med uppgifter från 37 andra länder fram till den 25 februari. Bland annat har man använt data från lyxkryssaren Diamond Princess.
I de nya beräkningarna har man inte tagit hänsyn till eventuella underliggande sjukdomar.
Foto: TT
Läs mer:
Fler ska testas mot coronaviruset framöver – säkra självtester tas fram