Coronaviruset: Här är största riskgrupperna för covid-19
Texten uppdaterad 17/4 2020.
Det flesta blir inte allvarligt sjuka av coronaviruset. Enligt 1177/vårdguiden är symtomen ofta lindriga om du är under 80 år. Symptomen kan påminna om vanlig förkylning och kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.
Vilka är riskgrupperna för coronaviruset, covid-19?
Men det finns vissa grupper som riskerar att bli sjukare än andra av viruset. I nuläget är det framför allt två faktorer man pratar om:
- Ålder
Hittills är det framför allt äldre personer (över 80–85) som drabbats hårdast av coronaviruset.
– Vi måste minska takten i spridningen och skydda de grupper som blir mest sjuka, äldre som är 80–85 år gamla, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog, vid en presskonferens tidigare.
– Vi måste skydda de äldre. Det har visat sig över hela världen att de är värst drabbade. Just åldern är den allra viktigaste indikatorn på hur sjuk man blir, fortsatte han.
- Underliggande sjukdom/kronisk sjukdom och nedsatt immunförsvar
”En stor kinesisk studie visar att äldre personer och personer med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, cancer och diabetes, är överrepresenterade bland de svåra fallen”, uppger Folkhälsomyndigheten.
Nya riskgrupper för corona
I en utredning från Socialstyrelsen, som lämnades till socialdepartementet den 17/4, tillkom ytterligare riskgrupper:
- Cancersjukdom, med eller utan pågående behandling
- Fetma, BMI över 40
- Neuromuskulär sjukdom, såsom Parkinsons, MS och ALS
- Annat allvarligt hälsotillstånd, exempelvis immunbristsjukdomar, sjukdomar eller resttillstånd efter sjukdomar som allvarligt påverkar viss organfunktion.
Socialstyrelsen förtydligar också punkten ovan gällande kroniska sjukdomar. De skriver så här:
”Samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (kärlkramp, hjärtsvikt, stroke), hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt, kronisk lungsjukdom (annan än astma) eller kronisk leversjukdom ökar risken för allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19. Data talar hittills inte för att sjukdomarna var för sig innebär någon tydlig riskökning”.
Dessa tillstånd i kombination med annan riskfaktor, exempelvis hög ålder, kan dock ge ett svårare förlopp, uppger Socialstyrelsen:
”Det är dock rimligt att anta att hög ålder i sig, liksom förekomst av flera samtidiga kroniska sjukdomar, ökar sårbarheten och risken för att en infektion får ett mer allvarligt förlopp. Kombinationen av hög ålder och samtidig sjuklighet ökar då risken ytterligare”.
Här kan du läsa Socialstyrelsens utredning kring riskgrupper vid covid-19.
Gravida och risken för Corona
Vid vanlig säsongsinfluensa brukar gravida räknas som riskgrupp – och eftersom det i nuläget finns begränsad information kring coronaviruset och graviditet rekommenderar Folkhälsomyndigheten att gravida kvinnor vidtar samma försiktighetsåtgärder som vid andra smittsamma sjukdomar.
Men så här säger Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Vi Föräldrar.
– I Kina, där man har samlat in data från drygt 72 000 fall av covid-19, har man inte sett att gravida drabbas mer.
Så här skriver Socialstyrelsen om gravida som riskgrupp:
”Tillgängliga data talar för att covid-19 under pågående graviditet inte, utöver påfrestningen av en infektion, ökar risken för allvarligt förlopp eller död för mor eller barn, även om minskad lungvolym och förändrat immunstatus under graviditet kan försvåra sjukdomsbilden vid infektioner i sen graviditet.”
Foto: TT
LÄS MER:
Agnes Wold: Nej, du kan INTE boosta immunförsvaret mot coronavirus
Corona: Misstänker du att du är smittad? Det här ska du göra!
Coronavirus eller vanlig influensa? Här är skillnaderna!
Senaste nytt om Coronaviruset:
Vill du veta mer om corona? Vad skillnaden mellan coronaviruset och en vanlig influensa är eller vart du ska undvika att resa just nu? Vi har samlat alla våra artiklar på ett ställe: