Forskare varnar för ny mutation: Så svarar Anders Tegnell
Nu varnar amerikanska forskare för att de har hittat en kraftigare mutation av coronaviruset, som ska vara både mer smittsam och kunna smitta personer som redan har varit sjuka, även fast de har antikroppar. Och att det är den varianten av viruset som nu sprids runt om i världen.
Nya mutationen av coronaviruset: Spike D614G
Forskargruppen som har hittat mutationen som de kallar för Spike D614G menar att mutationen började spridas i Europa i början av februari och även tog fart i USA i februari. Det här något nyare viruset tror forskarna ska ha konkurrerat ut det virus som ursprungligen spreds i Kina och Asien. Att det skiljer sig från den första varianten och att det alltså är mer aggressivt.
– Det finns en variant som de här forskarna pekar på som verkar ha blivit mer och mer dominerande över tid. Om det är en klassisk mutation eller bara ett sätt att uttrycka sitt genetiska material kan de lärda tvista om. Men det finns en variant på det här som verkar vara något bättre på att sprida sig och det är den som dominerar i Europa och utanför Kina, sa Anders Tegnell på onsdagens pressträff.
Flera mutationer av coronaviruset har hittats
Att ett virus muterar är helt naturligt. Totalt har forskargruppen hittat 14 olika mutationer av coronaviruset. Men det är Spike D614G som de vill varna för, då den verkar vara den variant som vi har att göra med för tillfället.
Viruset har spridits genom Europa och USA sedan i februari och verkar nu vara den form av viruset som dominerar runt om i världen. De menar att när Spike D614G når nya platser så är det just det coranviruset som tar över och blir den variant av viruset som sprids mest. Det skriver de i sin rapport.
Tegnell: Mutationen påverkar inte Sveriges strategi
– Det är svårt att veta om det verkligen är mer smittsamt, men vi ser att det är mer dominerande. Det kan bero på ett antal olika orsaker. Det kan bero på att det är bättre på att överleva i vissa miljöer, det kan bero på att det ger mindre sjuklighet för det är bättre för virus. Men den här mutationen skiljer sig inte jättemycket från det första viruset, säger Anders Tegnell.
Det här kommer inte att påverka Sveriges coronastrategi, uppger han.
– Det är samma typ av droppsmitta och motåtgärder som vi hanterade tidigare. Det finns inga tecken på att den är mer eller mindre dödlig. Problemen med mutationer kan vara att det påverkar immuniteten, men den lilla förändring som skett här kommer högst troligt inte påverka det.
Forskarna har analyserat coronatester från hela världen
Forskarna har analyserat över 6 000 prover på coronavirus, tagna på människor över hela världen. De upptäckte att den muterade varianten är den som håller på att bli mes dominant i varje region den funnits i. Man tror nu att det är den vanligaste varianten världen över, skriver Sky News.
Studien har publicerats utan att ha gått igenom den normala proceduren med förhandsgranskning, vilket gjort att den både fått ta kritik och ifrågasatts men forskarna bakom studien ansåg att det var viktigt att komma ut med informationen då det var brådskande. Men mer forskning krävs för att fastställa vad det här egentligen innebär.
Bland annat så är det viktigt att ta hänsyn till hur virus muterar och beter sig i arbetet med att ta fram vaccin.
LÄS MER:
Alla antikroppar är inte bra – och det är inte säkert att du blir immun
Forskare: Coronaviruset muterar – tre versioner sprids i världen
Experterna: Då kommer största corona-vågorna framöver
Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:
Vilka symtom är vanligast, vad skiljer covid-19 från vanlig influensa? Senaste nytt om coronaviruset och samtal med ledande experter om coronaviruset hittar du här: