Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Coronaviruset: Överläkarens råd till dig som är gravid

27 apr, 2020
coronavirus gravid
Överläkaren beskriver läget i vården idag och ger tips på vad du som gravid ska tänka extra på nu i coronatider.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vara gravid och planera för att föda barn i de här tiden kan kännas lite extra läskigt. Men förlossningsvården är fortfarande prioriterad. Sophia Brismar Wendel är överläkare på Danderyds sjukhus kvinnoklinik, här svarar hon på frågor och ger råd om hur du som gravid ska tänka just nu i coronatider.

Vad ska gravida i coronatider tänka på?

– Att vara särskilt noga med att följa de allmänna rekommendationerna om social distansering, att tvätta händerna, att undvika folk med symtom … Eftersom vi inte vet om covid-19 smittar utan att vi har symtom så tycker jag just den sociala distanseringen är extra viktig. Stanna hemma om du kan.

– En annan sak man gärna får tänka på är att svara i telefon om mödravården hör av sig några dagar före ett bokat besök. Från många mottagningar ringer man upp för att stämma av hur blivande mamman mår – för att kunna planera om, eller förbereda rätt inför besöket. Beroende på hur den gravida mår. Tror man själv att man har smittats så ska man också höra av sig inför besök.

Annons

Coronapatienter prioriteras – hur påverkar det gravida?

– Det ser lite olika ut i olika delar av landet, och spridningen har kommit olika långt i olika regioner. Men de flesta förbereder sig för att ta emot covid-19-patienter, och det påverkar alla andra områden på sjukhusen.

– På förlossningsvården har man ändå i stort sett bibehållen kapacitet. Ibland behöver man säga nej till anhöriga att vara med, för att begränsa antalet människor som rör sig på området och på så sätt hindra smittospridningen så långt det går.

– Om en partner visar corona-symtom när det är dags att föda så är det inte alltid partnern kan vara med under förlossningen. Vi gör som sagt allt vi kan för att minska spridningen.

Vad händer om coronasituationen blir värre?

– Förlossningsvården är ganska fredad. Det är istället andra delar av verksamheten som får pausa. Icke akuta gynekologiska operationer, som vid inkontinens till exempel, får vänta just nu – vi får prioritera. Vi lånar ut personal till medicin- och infektionsavdelningar men vi har fortfarande god bemanning.

Annons

Går gravida till mödravården som vanligt?

– Kvinnor med symtom, som ändå måste komma för provtagning eller på kontroll, ska höra av sig innan de kommer så att man kan hantera besöket på rätt sätt. Det handlar om att vidta rätt skyddsåtgärder och planera för att rengöra rummet ordentligt efter en undersökning. Till exempel vid ultraljud så är det många ytor som ska rengöras – maskiner, tangentbord och skärmar med mera. Man ställer inte in nödvändiga besök, men man måste få veta i förväg om man behöver vidta åtgärder.

– Jag vet också att man på vissa platser i landet har dragit ner på första ultraljudet, det så kallade kubb-testet, men det har vi inte gjort här i Stockholm. De allra flesta verkar ha bibehållit sin verksamhet.

Vad är största skillnaderna vid förlossning nu?

– På Danderyds sjukhus har vi haft en relativt liberal syn på att sätta igång förlossningar och göra kejsarsnitt, utan att det har behövt handla om medicinska indikationer. Det kan vi inte leva upp till just nu när vi inte har samma tillgång till bland annat anestesi-personal. Vi måste vara mer restriktiva och ge den typen av vård till de som verkligen behöver.

Annons

– Om mamman är misstänkt smittad av covid-19 hanteras hon som potentiellt smittsam och vi tar hand om henne på samma sätt som vi gör med personer som kan ha andra smittsamma sjukdomar.

– Det är fler än vanligt som behöver särskild hantering just nu, och personalen behöver också göra mer. För att vi ska kunna hantera läget med den personal vi har så har vi flyttat ihop patienter två och två på eftervården. Men det är olika på olika förlossningskliniker. Vi uppmuntrar alla som kan att gå hem tidigt, efter sex timmar, efter förlossningen. Men måste mamman eller barnet varar kvar så är de det.

Kan barnet skadas om mamman får covid-19?

– Det finns väldigt lite fakta att titta på än så länge, det handlar hittills om ett hundratal olika fall från olika länder, mest Kina, och lite från USA. Och många av de barnen har tagits ut tidigare då mamman har varit sjuk. Men det man har kunnat se är att det finns risk för att barnen är lite mer tagna än annars om mamman har covid-19. Men inte för att bebisen är sjuk utan för att till exempel syresättningen har försämrats hos mamman. Det finns inga rapporter idag om att nyfödda barn skulle vara väldigt sjuka.

Annons

Här i Sverige har vi inte så många sjuka mammor och barn. Och vi har inte sett hittills att gravida drabbas hårdare, tvärtom så verkar det inte vara högre risk för dem än andra.

Foto: TT/Carin Wesström

LÄS MER:

Beslutet: Nyförlösta mammor separeras från sina barn vid coronasmitta

Barn med coronavirus har andra symtom än vuxna enligt ny studie

Experten: Så pratar du om corona med barn

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen ut i Sverige, varför drabbas män hårdare än kvinnor och vilka tillhör riskgrupperna? Allt om covid-19 hittar du i vår samling med artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons