Därför är det bra att borsta tänderna med fel hand
Morgon- och kvällsrutinerna kan bli lite monotona – eller hur? Men, små förändringar i vanorna kan både göra det lite roligare och hjälpa till att aktivera nya banor i hjärnan. Gör du jämt saker på autopilot så ger du dem inte den chansen.
Ett enkelt sätt att göra detta är genom att helt enkelt testa att borsta tänderna med fel hand!
Det kan kanske låta kontraproduktivt – morgnarna kan ju ofta vara tillräckligt stressiga, utan att behöva fippla med tandborstandet i onödan. Men, att utmana din hjärna på det här sättet kan i längden leda till såväl bättre minne som bättre koncentration och kreativitet.
Varför är det bra för hjärnan att använda ”fel” hand?
Har du hört ordet plasticitet? Enkelt förklara är det hjärnans förmåga att anpassa sig till de krav som ställs på den. När du plötsligt försöker utföra en enkel, daglig uppgift med fel hand tvingar du hjärnan att utmana sina tankemönster – med ens måste du tänka på vad du gör!
Stimulansen tvingar hjärnan att göra nya kopplingar för att klara av den nya utmaningen – lite som styrketräning för hjärnan.
Även på ett rent psykologiskt plan kan det vara bra att göra saker på nya sätt – att utmana sig (även i vardagliga saker) leder ofta till att du öppnar upp för att tänka utanför ramarna på fler sätt.
Finns det några nackdelar?
Även om det är bra för din tankeverksamhet att byta sida, så är det dock lätt att tänderna får lida om du byter hand vid tandborstningen. Det kan vara svårt att komma åt på samma sätt som du är van vid och det är lätt att man tappar lite av trycket. Men testa några gånger bara för sakens skull och se vad som händer (och kanske efterborsta lite med ”rätt hand” för säkerhets skull).
Men det finns gott om andra sätt att utmana din hjärna på samma vis. Testa till exempel att byta hand på datamusen en stund, vispa i gröten eller öppna en burk med fel hand.
Och icke att förglömma – våga testa nya aktiviteter och utmaningar generellt. Kul och bra på många sätt!
Källa: Well+Good
Foto: TT