Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför är det dåligt för hjärtat att träna för mycket

17 jan, 2020
Kvinna på gymmet som håller händerna över sitt hjärta
Lagom är bäst – i alla fall när det gäller hjärthälsan. Både för mycket och för lite kan nämligen vara skadligt. Så här mycket är lagom, enligt experten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De senaste sex åren har antalet drabbade av hjärtflimmer ökat kraftigt med 80 procent. Ökningen anses bero på att man blivit bättre på att ställa diagnosen. Men det kan finnas andra orsaker också. Oftast drabbas äldre personer, men inte alltid. Även unga och vältränade kan drabbas:

– Flimmer är  kopplat till övervikt, högt blodtryck och hög alkoholkonsumtion. Men även maratonlöpare drabbas oftare, liksom andra extremidrottare. Man brukar säga att ju fler Vasalopp man har kört och ju snabbare det har gått, desto mer ökar risken för hjärtflimmer, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet på Danderyds sjukhus.

Han menar att träning felaktigt har målas ut som en mirakelmedicin utan biverkningar. Det har gjort att även vanliga motionärer tränar allt hårdare och allt oftare – utan att känna till de eventuella biverkningarna.

Annons

Träning gör att hjärtat växer

Exakt varför hård träning är så skadligt vet man inte riktigt.

– En teori är att hård fysisk träning förstorar hjärtmuskeln. Den växer precis som andra muskler som tränas. Med stigande ålder kan förstoringen av hjärtat sannolikt leda till förändringar som underlättar att förmaksflimmer uppstår.

En av flera elitidrottare som har fått hjärtflimmer är Charlotte Kalla. Hon råkade ut för  flimmer i samband med världscupen 2016. Men hon är långt ifrån den enda längdskidåkaren som har drabbats. Hjärtflimmer förkommer även inom andra idrottsgrenar, särskilt inom uthållighetsidrotter.

En annan risk för hjärtat är att träna hårt med en infektion i kroppen. Man har sett att virusinfektion  i samband med kraftansträngning kan utlösa ett flimmer. Hjärtflimmer i sig behöver inte alltid vara farligt. Men det ökar risken för att få en stroke.

Så vad är då en säker nivå av träning, om man vill hålla hjärtat friskt?

Annons

– Jag skulle säga att det räcker att gå 10 000 steg om dagen i ett tempo som gör att man blir varm, plus att man tar en löptur några gånger i veckan. Man ska träna med måtta, säger Mårten Rosenqvist.

Andra sätt att skydda sig mot hjärtflimmer är att gå ner i vikt om man väger för mycket och att vara måttlig med alkohol.

Så här säger forskningen om hård träning:

  • En undersökning om vasaloppsåkare har visat att ju fler Vasalopp man deltagit i och ju snabbare man åkt, desto större är risken att få hjärtflimmer.
  • Även ganska måttlig träning ger ökad förekost av hjärtflimmer, framför allt hos män. Det visar en studie gjord på Karolinska i Huddinge.
  • Överlevnaden är bäst hos de människor som tränar måttligt. Risken att dö är däremot förhöjd hos de som är stillasittande eller tränar väldigt mycket, visar en dansk studie.

5 symtom på hjärtflimmer

Hjärtklappning eller obehagskänsla i bröstet i vila.

Nedsatt prestationsförmåga vid ansträngning.

Andfåddhet.

Bröstsmärta.

Trötthet

En tredjedel får inga symtom alls vis hjärtflimmer.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Foto: TT

Läs mer: 

Experten: Så LITE behöver du träna egentligen

Därför klappar hjärtat i otakt – och så vet du om det är farligt

Så minskar du tröttheten – med träning

Annons