Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför är vinterbad så bra för kroppen (och knoppen)

30 nov, 2020
Varför är det så hälsosamt och beroendeframkallande att vinterbada? Vi reder ut vad som händer i kroppen när den utsätts för stark och plötslig kyla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips som kan dämpa din stressBrand logo
5 tips som kan dämpa din stress

Mer energi, bättre självkänsla och mindre smärta. Det är resultatet av regelbundna vinterbad. Enligt finsk forskning kan vinterbad även lindra astma och smärta vid reumatism och fibromyalgi. Och det är kylan som har den välgörande effekten.

Det här är kryoterapi

Nedkylning, isbad eller kryoterapi är tre sätt att kyla kroppen. Kylan lurar kroppen att tro att den är i en livshotande situation. Kroppen försvarar sig med att frigöra hormoner och ämnen som motverkar inflammation samtidigt som blodcirkulationen får en rejäl skjuts.

Kryoterapi i särskilda kabiner finns idag på flera kliniker och behandlingen används till allt från återhämtning efter träning och depression till skönhetsbehandling. Man sitter i cirka - 130 graders kyla i tre minuter iklädd endast baddräkt och skor. Behandlingen är populär bland reumatiker som kan bli smärtfria i flera timmar efteråt.

Vinterbad utlöser en stressreaktion

I flera studier har man sett att vinterbad fungerar på samma sätt som kryoterapi mot smärta och inflammation. Det kalla vattnet utlöser en stressreaktion och kroppen försvarar sig med att öka utsöndringen av hormoner som noradrenalin, serotonin och dopamin – alltså samma hormoner som ger oss en känsla av välbefinnande och belöning när vi äter och har sex.

Annons

På Oulu universitet i Finland har man genomfört flera studier om vinterbad. I en studie fick både vana och ovana vinterbadare ta kalla bad under fyra månaders tid. I början av perioden märktes ingen större skillnad men efter hand uppgav vinterbadarna att de var mindre spända och mer energiska. De fick bättre minne och humör. Dessutom rapporterade de med fibromyalgi och reumatism att de inte längre hade lika ont.

Personer som är vana vid kyla kan också utveckla mer så kallat brun fett, som bränner det vita fettet som vi går upp i vikt av.

– Det bruna fettets aktivitet kan öka 15 gånger hos den som exponeras för kyla, säger Pirkko Huttunen, biokemist och termobiolog vid Oulu universitet till Forskning och Framsteg.

Kalla bad fungerar som vaccin mot stress

Genom att utsätta sig i allt högre doser för den stress som ett kallt dopp innebär, kan man även bli mer stresstålig. Det kan också sänka blodtrycket hos den som har en tillfällig blodtrycksökning på grund av stressande livshändelser som skilsmässa eller arbetslöshet. Om blodtrycket hänger ihop med stress, kan regelbundet vinterbadande minska blodtrycket eftersom stresshormonerna då istället används till att minska värmeförlusten i det kalla vattnet.

Däremot ska inte den som har ett konstant för högt blodtryck vinterbada utan att prata med sin läkare först. Initialt höjs nämligen blodtrycket av det kalla vattnet. Samma gäller om man har hjärtproblem.

Tänk på det här, om du vill testa vinterbad:

  • Vänj dig vid kylan gradvis, gärna med ett bastubad före.
  • Öva med att duscha kallt. Första gången räcker tio sekunder. Nästa gång kör du tjugo sekunder. När du klarar två minuter kan du prova att vinterbada.
  • Stanna inte i vattnet särskilt länge, 5–20 sekunder kan räcka.
  • Doppa inte huvudet om du är nybörjare.
  • Bada helst naken, eftersom våta bad­kläder kyler.
  • Vinterbada aldrig ensam.

Foto: TT

Läs mer:

NY FORSKNING: Kallbad kan skydda mot demens

Helena lever med fibromyalgi: "Jag vinterbadar bort smärtan!"

Trött, stressad eller deppig? Ta ett kallt utebad!

Annons