Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför blir du bajsnödig av kaffe – och det beror inte på koffeinet!

27 maj, 2019
Bajsnödig av kaffet?
Att kaffe sätter fart på tarmen vet många av egen erfarenhet. Men varför? Det har forskare tittat närmare på. Och det verkar inte vara koffeinet som spelar en roll...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Morgonstund har guld i mund, inte minst gäller det vårt heliga morgonkaffe. Det livar inte bara upp hjärnan och sinnet, det sätter fart på tarmen också. Men varför? Det ville forskare vid University of Texas Medical Branch i USA ta reda på.

Under tre dagar gav de kaffe till råttor och tittade på hur det påverkade deras tarmar och tarmbakterier. Man såg då att kaffe orsakar fler sammandragningar i både tunn- och tjocktarm. Det är sammandragningarna som gör att det trycker på. I studien såg man också att kaffe hämmade bakterietillväxten i tjocktarmen. Det tyder på att kaffe är antibakteriellt.

Koffeinfritt är också laxerande

Efter tre dagars kaffediet hade antalet bakterier i råttornas avföring nämligen minskat. Men det som förvånade forskarna allra mest var att koffeinfritt kaffe hade samma effekt på tarmen och nödigheten.

Den laxerande effekten tycks alltså inte bero på koffeinet utan något annat som finns i kaffet. Exakt vad vet man inte än.

Annons

En teori är att kaffet i sig kanske påverkar tarmbakterierna på ett sådant sätt att det leder till toalettbesök. Det kan också handla om att kaffe utlöser ett samspel mellan tarmbakterier och tarmrörelser som är laxerande.

Kaffe kan bli medicin

För att kunna använda kaffe i medicinskt syfte på människor ska man nu forska vidare på exakt vilken, eller vilka, komponenter i kaffet som sätter fart på tarmen.

Tanken är att man ska kunna använda kaffe som en behandling mot förstoppning bland annat hos personer som genomgått bukoperationer. Man kommer också att titta närmare på på vilket sätt kaffe minskar bakterietillväxten i tarmen. Man vet nämligen inte om det är de goda eller de onda bakterierna som påverkas, eller både och.

Därför vet man inte heller om kaffets antibakteriella effekt är bra eller dålig. Däremot vet man från tidigare forskning att kaffe har många andra hälsofördelar, bland annat är det bra för leverfunktionen. Det är också kopplat till ett längre liv.

Foto: TT

Läs mer:

Forskning visar: Kaffe kan göra livet längre

Fortsätt fika! 6 anledningar till att ta en kaffepaus

Experten: Så länge verkar koffeinet i din kropp

"Hjälp, jag bajsar gult – är det farligt?"

Annons