Därför blir sommardepression allt vanligare
Årstidsbundna depressioner förknippas ofta med vintern. Men det finns även en sommarvariant – och den tycks bli allt vanligare. En orsak som pekas ut till ökningen är klimatförändringar med varmare väder, hög luftfuktighet och en längre pollensäsong.
Pollenallergi kopplas redan nu till nedstämdhet och depression – och eftersom pollensäsongen spås bli allt längre i framtiden, kan fler också komma att må dåligt. I nuläget löper allergiker ungefär en och en halv gånger så stor risk att få en allvarlig depression, visar amerikansk forskning. Kopplingen är särskilt stark bland kvinnor.
Det här är sommardepression
Vid årstidsbundna depressioner kommer symtomen tillbaka vid samma tid varje år. Vanligast är det under den mörka årstiden men det finns även de som mår som sämst under sommaren.
Vanliga symtom på depression är:
- Nedstämdhet utan någon yttre orsak
- Sömnbesvär
- Ångest
- Trötthet
- Likgiltighet
- Humörsvängningar
Vid sommardepression kan man även känna av symtom som:
- Aptitförlust
- Viktnedgång
- Oro och rastlöshet
Källor: “Defeating SAD: A Guide to Health and Happiness Through All Seasons,” av Norman Rosental, psykolog Mattias Lundberg mfl.
En av de bidragande anledningarna tros vara de inflammatoriska processer som sätts igång av pollen. Inflammationer kan nämligen påverka stämningsläget, visar studier.
– Klimatet kan vara en av flera bidragande faktor vid depressioner på sommaren. Har man det jobbigt med värme och pollen kan det vara det som puttar personen över kanten och utlöser en depression, säger Lisa Ekselius, professor vid Uppsala universitet, som har gjort en utredning om årstidsbunden depression för SBU, Statens beredning för medicinsk utredning.
Har man dessutom en genetisk sårbarhet för att utveckla depression är risken ännu högre.
– Den genetiska sårbarheten står för cirka 40 procent, sedan tillkommer omgivningsfaktorer, till exempel en yttre omständighet eller en svår livshändelse, för att man ska bli deprimerad. Pollen och att det känns varmt och svettigt kan vara en sådan omständighet.
Vanliga symtom på sommardepression
Att just värme påverkar humöret är väl känt. Temperaturer runt 30 grader gör många irriterade och håglösa, visar studier. De signalsubstanser som hjälper oss att reglera temperaturen, som serotonin, dopamin och noradrenalin, reglerar också vårt humör, vilket skulle kunna förklara sambandet mellan värme och depression.
En annan bov i dramat är ljuset. Ljus stänger av sömnhormonet melatonin. Under den ljusa årstiden kan vissa därför få svårt att sova. Personer med sommardepression reagerar starkare på just ljuset, därför kallas ibland sommardepression för omvänd vinterdepression. På vintern är den som drabbas känslig för mörkret, sover och äter mer och saknar energi. Vid sommardepression är det tvärtom: Man sover mindre, har ingen vidare aptit och känner sig allmänt rastlös. Ljuset aktiverar oss – men på fel sätt.
– Ofta börjar depressioner just med sömnproblem, säger Lisa Ekselius. Att vårda sömnen är jätteviktigt för att förebygga depression.
Vet man att man är känslig för ljus kan det därför vara en god idé att se över sitt sovrum i tid. Dämpar rullgardinen ljuset tillräckligt väl? Finns det någon glipa som släpper in ljus?
Skillnad på att vara nedstämd och deprimerad
Lisa Ekselius säger att det fortfarande är mycket man inte vet om depressioner och att det saknas flera pusselbitar.
– Men vi vet att sommardepressioner existerar. Och även om vi inte har alla pusselbitar på plats ännu måste vi ta klimathotet på allvar, inte minst för att det leder till mycket rädsla och oro.
Att man mår dåligt betyder dock inte alltid att man är deprimerad. Det är skillnad på att vara nedstämd och deprimerad.
– Men om man känner att man inte längre klarar av att fungera normalt, på jobbet eller privat, ska man söka hjälp, säger Lisa Ekselius.
Psykologen Mattias Lundberg håller med och tipsar om att försöka ligga steget före om man vet med sig att man brukar bli deprimerad eller nedstämd på sommaren.
– När det gäller riktiga, kliniska årstidsbundna depressioner känns de igen på att de återkommer samma tid varje år. Tyvärr är det många drabbade som inte söker hjälp det första året, istället hoppas man att det var en engångsföreteelse som inte kommer tillbaka. Det är synd, för det finns hjälp att få, säger han.
Så kan man lindra årstidsbunden depression
Att aktivera sig kan vara till stor hjälp för att minska besvären i tid, om man känner att man börjar må dåligt. Vet du med dig att en hängig känsla brukar smyga sig på, lägg gärna upp en plan i förväg.
– Fundera på vad du faktiskt tycker om att göra när du mår bra. De sakerna är lättare att göra även när man mår dåligt, och det är mer sannolikt att aktiviteterna blir av om man har lite struktur och framförhållning, säger Mattias Lundberg.
En vanlig bidragande orsak till en låg känsla kan vara att de förväntningar vi har på sommaren inte blir uppfyllda. För att minska den känslan kan det vara klokt att även planera för besvikelser och regniga dagar, tipsar Mattias Lundberg.
– I Sverige har vi ett överdrivet fokus på sommaren, det är då vi ska hämta kraft till hela året. Men det går faktiskt att vara lycklig i oktober också.
Oavsett om man lider av en depression eller ”bara” är nedstämd finns det två saker man bör undvika, enligt Mattias Lundberg: Alkohol och sociala medier.
– Alkohol har en förmåga att förstärka känslor och spä på ett dåligt mående, säger han.
Så tacklar du sommardeppen
- Sök svalka om du plågas av värme och fukt.
- Att ta en dusch och hålla sig inomhus hjälper.
- Skaffa gärna en fläkt eller luftkonditionering.
- Skydda dig mot ljus, använd solglasögon när du är ute.
- Se över ditt sovrum, om du sover dåligt. Se till att det är ordentligt mörkt.
- Att dra ner persienner och släcka lampor på kvällen kan också hjälpa mot sömnbesvär.
- Behandla din pollenallergi i god tid.
- Undvik alkohol, det förstärker dina känslor.
- Sänk förväntningarna på en perfekt sommar och planera in alternativa aktiviteter om det skulle bli dåligt väder.
- Håll dig borta från sociala medier. Om det inte går, kom ihåg att det du ser inte är en sann bild av verkligheten.
- Sök hjälp om du misstänker att du har en ”riktig” depression.
Källor: “Defeating SAD: A Guide to Health and Happiness Through All Seasons,” av Norman Rosental, psykolog Mattias Lundberg mfl.
När det gäller sociala medier kan bilder på trevliga midsommarfester och soliga familjedagar på stranden få oss att känna oss ännu mer otillräckliga. Vi har nämligen en tendens att jämföra oss uppåt, alltså med dem som verkar ha det bättre än vi.
– Det är lätt att glömma bort att det som läggs ut på sociala medier ofta bara visar halva sanningen. Är man deprimerad är det bra att undvika att exponeras för det.
Foto: Shutterstock/TT