Därför borde alla börja sticka – 5 klara anledningar
I en tid då vi alla fräter bort våra hjärnceller och hornhinnor genom att konstant stirra på en skärm största delen av vår vakna tid faller gamla hederliga hobbys lätt bort. Att lägga ett pussel, montera ett modellflygplan eller sticka en halsduk är alla saker som inte bara är bra för finmotoriken – nu visar det sig att just stickning har en ganska stor positiv inverkan på vår hälsa.
I en studie som drogs igång av det brittiska Knit for Peace, rapporterar Expressen, har man kunnat fastställa rent vetenskapligt att det gamla hantverket är mycket bra för din hälsa. Din mormor borde alltså inte vara den enda i familjen som stickar längre.
Jane E. Brody, kolumnist i New York Times, skrev för ett par år sedan att hon lärde sig sticka kring pensionsåldern – samtidigt rapporterar hon att enligt Craft Yarn Council stickar ungefär en tredjedel av amerikanska kvinnor mellan 25 och 35. De menade också att när man väl tagit sig förbi inlärningsfasen blir stickning ett slags meditation, som kan sänka din vilopuls, förbättra blodtrycken och minska farliga nivåer av stresshormonet kortisol, enligt Dr. Herbert Benson.
Inte så illa, va? Craft Yarn Council presenterar också exempel på där stickning hjälpt folk att sluta röka, hantera privata hälsokriser som kan uppstå vid till exempel cancerbesked eller en familjemedlem som hastigt gått bort.
Här är fem andra hälsofördelar med att plocka upp stickorna och skapa någonting med händerna.
1. Det är ångestdämpande
Enlig Expressen finns det flera studier som visar att stickning och andra typer av hantverk är effektiva mot ångest. Det kan vara så effektivt att när man väl börjat känna en begynnande ångest kan den dämpas av att börja sticka. Det ska däremot påpekas att det snarare fungerar som en distraktion för ångest än ett botemedel.
2. Det är lika avslappnande som meditation
Som Brody skrev i sin kolumn i New York Times kan stickning vara extremt avslappnande när man väl lärt sig hantverket, och kommit förbi inlärningsperioden. Stickning handlar mycket om repetition, och det rytmiska upprepandet gör att man kopplar bort omvärlden. Många jämför det med meditation – skillnaden är väl att du kanske kommer ut ur erfarenheten en halsduk rikare.
3. Det förbättrar din finmotorik
Det sägs att stickning kan vara till stor hjälp för människor med sjukdomar som Parkinsons, eftersom det förbättrar din finmotorik, och kan distrahera från smärta som dessa sjukdomar kan föra med sig. Det är på grund av att nästan hela hjärnan stimuleras samtidigt när du stickar.
4. Din kognitiva förmåga hålls i schack
På tal om hjärnan: när den stimuleras på det här sättet hjälper du din hjärna att hålla sig frisk, och att ”hålla” längre. Det finns studier som säger att äldre människor som stickar löper 30 till 50 procent mindre risk att drabbas av ”mildare kognitiv nedsättning” i hjärnan än de som inte stickar alls.
5. Det förebygger artros
Genom att använda fingrarna genom stickning hjälper man fingrarna bygga upp brosk istället för att bryta ned det, vilket är någonting som kan ske om man inte aktiverar fingrarna. Lider man redan av artros rekommenderas det att doppa fingrarna i varmt vatten, samt använda sig av lite större stickor.
Foto: IBL