Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Rätt musik kan hjälpa dig att stressa ner

29 jan, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Musik är ett universalmedel mot stress.
Musik är en sorts universalmedicin mot stress som kan förebygga hälsorisker som högt blodtryck och lugna oroliga magar. Men vad är det egentligen som händer i kroppen och vad säger forskningen?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Sjung dig frisk och stressfri. Det här kan låta som flum för en del, men faktum är att det fungerar. Det är ingen slump att det går att få körsång via friskvårdsbidraget på jobbet eller kultur utskrivet på recept från sjukvården.

Men vad är det som händer i kroppen när vi till exempel sjunger, spelar eller lyssnar på musik som gör så gott för kroppen att vi kan få det på recept? Ja, på vissa händer det inte mycket alls, det skiljer sig nämligen mycket från person till person. Vissa människor påverkas till exempel mycket av att lyssna på musik, den kan få pulsen och energinivån att både höjas och sänkas, medan andra inte påverkas alls. Det här visar forskning som Töres Theorell vid Karolinska Institutet gjort.

Annons

Är du en sådan som påverkas mycket av musik finns det massor av hälsofördelar att hämta lika snabbt och enkelt som det är att dra igång Spotify. Musiken har lite av en gräddfil in i hjärnan, dels en långsammare väg som går via hjärnbarken och dels en genväg rakt in i känslocentrum, amygdala. Det är alltså känslorna som drar igång först när du hör musik, långt innan du börjar analysera vad det faktiskt är du hör. Det förklarar de omedelbara känslostormar som kan komma av musik och som kan bli väldigt starka och vara svåra att hejda.

Musik för träning och musik för lugn

Eftersom musik påverkar många av oss så kraftigt kan man använda musik för olika syften. Du kan jaga igång stressystemet genom att lyssna på intensiv och uppvarvad musik. Pulsen stiger, du andas ytligare, blodtrycket stiger och adrenalinet kickar igång i kroppen. Dessutom tänds immunförsvaret och endorfinet aktiveras. Det här kan du dra nytta av till exempel när du tränar och behöver den där lilla extra skjutsen för att orka.

Annons

Omvänt kan du stilla hela systemet genom att lyssna på lugn musik som sänker blodtrycket och halterna av stresshormonerna adrenalin och kortisol. När stressen minskar påverkar det hela kroppen och kan till exempel få en orolig mage att bli lugn.

Nu är ju musik en fråga om personlig smak och om du lyssnar på musik du inte tycker om kommer du inte att bli lugn, hur lugn musiken än är.

Musik kan till och med förhindra oss från att bli sjuka, visar Töres Theorells forskning. Att sjunga i kör kan till exempel öka halten av testosteron i kroppen, som hjälper till att reparera celler, och minska halten av proteinet fibrinogen som är kopplat till stress. Tillsammans kan de här två förändringarna minska risken för att vi blir sjuka.

– Även en dag när vi inte gör något speciellt bryts celler ner, så vi behöver hela tiden producera nya celler. Om kulturella upplevelser kan ge duschar av nyckelhormonerna så är det ju bra, säger Töres Theorell till forskning.se.

Annons

Körsång är dubbelt så effektivt

Just körsång visar sig vara extra nyttigt för kroppen. Dels är det faktumet att man faktiskt sjunger vilket kräver att du andas på ett visst sätt som påverkar kroppen och får hjärt- och lungfunktionen att förbättras och får andningen att bli långsam och rytmisk. Dels är det att lugn-och-ro-hormonet oxytocin utsöndras och vagusnerven stimuleras vilket kopplar på kroppens antistressystem.

Körsång och andra sociala sammanhang där musik är inblandat ger oss också en känsla av gemenskap och samhörighet, vilket i sig är avslappnande och ger körsången en dubbel effekt.

Källa: forskning.se

Läs mer:

Därför slutar du lyssna på ny musik efter 30

Musikalisk? Grattis! Då är du lite smartare än andra

Annons