Därför får du hjärtklappning på natten – och så vet du om det är farligt
De flesta av oss har upplevt att hjärtat rusar eller slår extra hårt ibland. Oftast är det inte farligt, men nog så obehaglig. Särskilt skrämmande är det när hjärtat rusar helt utan orsak när vi är som mest avslappnade – till exempel i sängen på natten. Då kan det vara en tröst att veta att de flesta hjärtåkommor brukar ge sig till känna på dagen när vi anstränger oss fysiskt, till exempel springer, går uppför en brant backe eller bär något tungt. Men varför känns det då som hjärtat slår volter just när vi ska sova eller att vi vaknar med extraslag? Här är några förklaringar!
8 ofarliga orsaker till nattlig hjärtklappning
- Ligger du på vänster sida när du ska sova? Då hamnar hjärtats spets nära bröstväggen och det gör att hjärtslagen känns och ”ekar” mer i bröstkorgen. Det kan helt enkel kännas som att hjärtat slår kraftigare, om man ligger på sidan, och då särskilt på vänster sida.
- Just innan vi ska somna brukar det också vara ovanligt tyst runtomkring oss. Det gör att vi är mer uppmärksamma på hjärtat och kan inbilla oss att det slår hårdare.
- Tar du mediciner på kvällen? Då kan det vara förklaringen till att du drabbas av hjärtklappning. Astmamedicin kan ha hjärtklappning som biverkan, liksom medicin mot förkylning och högt blodtryck.
- För mycket kaffe, nikotin och alkohol kan också ge en hjärtklappning som brukar vara övergående.
- Oro, till exempel för att inte kunna sova, ökar utsöndringen av adrenalin och det gör att hjärtat slår snabbare utan att det är farligt.
- Är man stressad på dagen innebär det att vi har höga nivåer kortisol i kroppen även när vi lägger oss. Det kan krocka med den naturliga utsöndring av kortisol som startar under de tidiga morgontimmarna. Då höjs kortisolet till en så hög nivå att vi kan vakna av att hjärtat rusar.
- Tunga, feta måltider sent på kvällen kan ge så kallad dumping. Maten töms för snabbt från magsäcken ut i tunntarmen och det kan yttra sig som symtom från hjärtat. Dumping är vanligt främst efter magsäcksoperationer som gastric bypass.
- Ofarliga förändringar i hormonerna, till exempel vid graviditet eller i klimakteriet, kan ge hjärtklappning.
Då kan hjärtklappning bero på sjukdom
Många sjukdomar, både farliga och mindre farliga, kan påverka hjärtat. Misstänker du att du har någon av dem ska du höra av dig till din vårdcentral.
- Svår uttorkning kan visa sig som hjärtklappning. Är det varmt ute ligger särskilt uthållighetsidrottare och äldre personer i riskzonen att bli allvarligt uttorkade. Förutom olika besvär från hjärtat kan man bli yr och muntorr. I värsta fall kan man få feber, drabbas av förvirring och bli medvetslös.
- Förmaksflimmer kan orsaka hjärtklappning i vila. Ofta har man det i kombination med en nedsatt prestationsförmåga som märks vid ansträngning. Andra symtom är obehagskänsla i bröstet, trötthet och andfåddhet.
- Hypertyreos, när sköldkörteln bildar för mycket hormoner, innebär en mycket kraftig fysisk stress för kroppen. Stress ökar mängden av hormonet adrenalin i blodet och det kan orsaka hjärtklappning. Andra symtom vid hypertyreos är att man svettas, sover dåligt, är mycket trött, känner sig svag i musklerna , får darrningar i händerna och minskar i vikt.
- Om du har diabetes kan hjärtklappning vara ett tecken på att ditt blodsocker ligger lågt.
- Vid blodbrist, anemi, får kroppen svårt att syresätta sig och det kan yttra sig som yrsel, andfåddhet, hjärtklappning och huvudvärk.
- Om hjärtat rusar, alltså går rejält fort, när man är i vila samtidigt som man blir kallsvettig, yr och andfådd, ska man alltid söka hjälp direkt.
Så vet du att hjärtklappningen är normal
- En normal puls, som mäter hjärtslagen, brukar ligga på mellan 60-80 slag per minut vid vila.
- När du anstränger dig fysiskt slår hjärtat slår fortare och du känner hjärtats bultande slag.
- Hjärtat kan också slå snabbare om du bli rädd eller stressad. Den reaktionen tillhör kroppens försvarssystem och är helt ofarlig.
- Forskning visar att hjärtat brukar slå extraslag varje dag och det är inte alltid vi känner av det.
Källor: Medical News Today, 1177.se, kry.se
Foto: TT
Läs mer:
Så känner du igen en farlig hjärtrusning!
Därför är det dåligt för hjärtat att träna för mycket
Sömnforskaren: Så sover du bättre och lugnare i kristider