Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Sendrag: Därför kan du få kramp i benen när du druckit rödvin

03 nov, 2021 UPPDATERAD 15 mar, 2023
AvLinn Seipel
Kvinna har kramp i vaden
Får du kramp eller sendrag i hela benet, vaden eller fotsenan? Så förebygger du sendrag och lindrar smärtan. Och stämmer det att rödvin och kramp hänger ihop? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Muskelkramper kan uppstå i de flesta av kroppens muskler och senor och är för det mesta helt ofarliga. Däremot kan det göra väldigt ont – varför vi också gärna slipper dem.

5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste omBrand logo
5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste om

Men varför får vi kramp eller sendrag? Genom att förstå de troliga orsakerna bakom, kan vi också lära oss att förebygga och behandla den här sortens ofrivilliga muskelanspänningar.

Därför får du muskelkramp och sendrag

Muskelkramp eller sendrag innebär att en muskel eller sena plötsligt drar ihop sig, som en plötslig sammandragning. Det är vanligt, ofarligt och kan drabba alla – även om äldre, gravida och personer som idrottar mycket tenderar att få det i högre grad.

Varför du får kramp kan bero på flera saker, men ofta har det att göra med att du överbelastat – eller underbelastat muskeln. Det vill säga: Om du tränat väldigt hårt, kan muskeln komma att reagera, men också om du legat eller suttit still så pass länge att den stelnat till.

Annons

Vanligast är att få kramp när du sover, berättar Marjola Kock, regional chefsläkare på Praktikertjänst, för MåBra.

– Kramper uppstår ofta i vila eller på natten och varar allt från några sekunder till flera minuter. Man kan även ha kvar ont i vadmusklerna i upp till 24 timmar efter krampanfallet.

Kaffe och rödvin kan orsaka kramp på sikt

En tredje anledning till att muskelkramper handlar om vad vi stoppar i oss. Är vi uttorkade eller har näringsbrist kan det utlösa kramper. Vissa läkemedel och sjukdomar som är vätskedrivande eller påverkar din ämnesomsättning kan också ligga till grund att du upplever den här sortens anspänningar i dina senor eller muskler ofta.

Mycket alkohol och kaffe, som är vätskedrivande, kan orsaka vätskebrist och i sin tur orsaka kramp på sikt.

– Det finns studier som visar att det finns ett samband mellan alkoholintag och ökad risk för benkramp i synnerhet vid personer över 60 år. Med all sannolikhet beror det på att alkoholen leder till en störd vätske- och saltbalans i kroppen, säger Marjola Kock.

Annons

Kaffe och alkohol kan också påverka hur kroppen tar upp magnesium, och vid magnesiumbrist, kan man få kramp, och inte helt ovanligt är att man vaknar nattetid med sendrag i vaden.

Lindra och förebygg kramp – 5 tips

1. Säkerställ ett tillräckligt vätskeintag

Försök att hålla dig till ungefär åtta glas vatten en vanlig dag och tolv om du varit mycket ute i solen eller varit fysiskt aktiv. Detta minskar risken att drabbas av kramper som beror på uttorkning.

2. Värm upp och stretcha musklerna

Oavsett om du rört på dig eller ska röra på dig är det bra att stretcha kroppen. När du väl fått en kramp är detta också egentligen det enda du kan göra för att få det gå över. Sträck då ut den drabbade muskeln och håll i tills att krampen går över.

Dessutom utmanar du balansen medan du sträcker ut kroppen!

3. Motionera regelbundet

Muskler som är vana att vara i rörelse tenderar att krampa i mindre utsträckning. Se därför till att hålla i gång med smått som stort. Det kan räcka att göra lite tåhävningar på kontoret eller gå kortare promenader regelbundet för att hålla kramperna bort.

Annons
Sitter du mycket på jobbet? Och hemma i soffan?

4. Ät en varierad kost

Det är alltid bra att säkerställa att kroppen får i sig det den behöver eftersom brist på näring kan påverka musklernas funktion. Se därför till att få dig en allsidig kost, och kanske särskilt livsmedel rika på järn, kalcium och magnesium som just bidrar till att upprätthålla muskelns naturliga funktioner.

5. Välj bra skor

Går du mycket i obekväma skor där dina vader behöver anstränga sig för att höja dina fötter kan detta leda till kramp i ben, vader och fotsenor. Detta kan exempelvis vara olika typer av klackskor eller andra skor där hålfoten inte stöds. Även platåskor eller skor som är tunga kan öka risken att anstränga muskeln på ett krampaktigt sätt.

Så vet du om det är dags att investera i ett par nya

Källa: 1177, Kry.
Foto: TT.

Annons