Därför får du nageltrång – och så blir du av med det!
Nageltrång upptår när tånageln växer in i huden bredvid nageln. Om detta inte behandlas kan det samlas bakterier som i sin tur kan leda till en svår infektion. Det är vanligast att stortån drabbas av nageltrång och sker ofta på grund av att man har använt för trånga skor eller att nageln har blivit klippt på fel sätt.
Se också – 8 vanliga fel vi gör som ger oss sköra naglar.
Symptom på nageltrång
- Huden vid nagelkanten är öm och svullen.
- Vätska kommer från nagelkanten och det finns en rodnad.
- Bakterier från nageln kan skapa en infektion som ger en dunkande smärta.
Behandla nageltrång
Första steget i att försöka bli av med nageltrånget är att mjuka upp nageln med ljummet vatten och efter detta försöka fila bort den bit av nageln som trycker in i huden.
Om det går kan du även peta in en liten kompress som är fuktad med vatten, under nagelkanten för att lätta på trycket. Glöm inte att badda nageltrånget flera gånger om dagen. Ett annat bra tips är att lägga en liten kompress under nageln och en fuktad kompress över nageln under natten. Ta sedan på en strumpa för att kompressen ska sitta kvar.
Det finns flera produkter som hjälper dig att bli av med nageltrång som du kan köpa. Bland annat denna populära produkt från Scholl.
ANNONS Här kan du köpa produkten.
Minska risken att drabbas av nageltrång
Använd skor som är rymliga och som du kan röra tårna i för att förebygga att drabbas av nageltrång. Det är även viktigt att du klipper naglarna rätt. Du ska klippa nageln rakt över och inte för kort, nagelns hörn ska vara utanför nagelbädden och de ska inte klippas runda. Fila till nagelkanterna om de känns vassa.
Om du flertal gånger har drabbats av nageltrång kan du prova att pressa in en liten bomullsbit under den sidan av nagel som du har haft problem med. Då tvingas nageln att växa rakt ut, bomullen kan sitta kvar i några dagar innan du byter och denna behandling ska göras i en månads tid. Om du behöver ytterligare hjälp med dina fötter kan det vara bra att kontakta en fotvårdare.
Behöver jag söka vård för nageltrång?
Om du skulle få varbildning och smärta bör du söka vård hos en vårdcentral samt om nageltrånget inte skulle bli bättre trots att du själv har försökt att behandla det.
Om du lider av nedsatt blodcirkulation, diabetes eller nedsatt immunförsvar bör du direkt söka vård hos en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du har drabbats av nageltrång.
Foto: TT Källa: 1177