Därför kan man testa positivt för corona TVÅ gånger
Enligt världshälsoorganisationen WHO ska man testa negativt för coronaviruset två gånger innan man kan bli friskförklarad. I flera länder testas man därför enligt WHOS:s direktiv. Det gäller bland annat i Sydkorea. Men där har man nu upptäckt att minst 91 personer visat sig bära på coronaviruset – trots att de först testat negativt för viruset och alltså förklarats friska. Samma sak har man sett i Kina och Japan.
Alla kanske inte blir immuna mot corona
Frågan många experter ställer sig är är om det här betyder att vi kan smittats av coronaviruset flera gånger i rad – vilket i så fall betyder att vi kanske inte blir immuna. För samtidigt visar en annan studie att en del patienter som friskförklarats tycks ha oväntat låg nivå av antikroppar. Det kan innebära att alla patienter som varit sjuka inte blir immuna.
Det här oroar forskarna eftersom det då kan innebära att tanken med flock-immunitet faller. Den bygger på att ju fler som haft sjukdomen och blivit immuna, desto mer klingar sjukdomens framfart av.
– Vi tror idag att vi blir immuna, men vi vet inte. Det är viktigt att betona, säger Matti Sällberg, professor i laboratoriemedicin på Karolinska institutet till Expressen.
Men även om vi blir immuna vet man ännu inte om immuniteten håller i sig några veckor, ett år eller hela livet.
Det kan också finnas andra tänkbara förklaringar till att friskförklarade återigen testar positivt för coronaviruset. En teori är att det andra testet inte gjorts enligt samma rutiner, eller lika noggrant, som det första. Men det kan också vara så att virusnivåerna inte hunnit sjunka tillräckligt mycket när det andra testet gjordes. Mängden virus faller nämligen successivt och det andra testet kan ha gjorts för tätt inpå det första.
Rester av coronaviruset behöver inte smitta
En annan tänkbar förklaring är att rester av arvsmassa från viruset ger utslag i testet och får det att visa positivt. Men de här resterna behöver inte vara smittsamman, menar Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten:
– Vår bedömning är att det inte handlar om en återinfektion, utan att man har kvar virusarvsmassa under en längre tid efter en infektion. Det betyder inte att man är smittsam. Studier visar att virusets förmåga att infektera vidare är ganska låg tio dagar efter symtomdebuten, säger hon till Expressen.
I Sverige har man valt att inte följa WHO:s rekommendation om att friskförklara de drabbade först efter två negativa tester. Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms man vara frisk efter att ha varit symtomfri i 48 timmar.
Foto: TT
Läs mer:
Glädjebeskedet – 450 000 friskförklarade från corona
Experterna om coronaviruset: Det kommer minst en våg till
Hur länge är man immun mot coronaviruset – och kan man testa det?