Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför mår du illa på morgonen – trots att du inte är gravid

07 maj, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Mår du illa på morgonen utan att vara gravid?
Illamående när du vaknar behöver inte betyda att du är gravid. Vi listar 7 andra möjliga anledningar och ger tips på hur du kan bli kvitt den olustiga känslan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vaknar du ibland på morgonen med en dålig känsla i kroppen och ett lätt illamående som lurar? Det man framför allt kopplar till den känslan är ju graviditet, men det finns många andra anledningar till att din kropp kan koppla på illamående direkt när du vaknar.

Om du är gravid, läs mer om hur du kan göra för att lindra illamående här.

Här listar vi sju orsaker till att du mår illa på morgonen och vad du kan göra åt det.

1. Oro

Morgonen är en typisk tidpunkt när oron slår till. Allt du ska hinna med under dagen kan komma över en som ett mörkt moln och oron över att inte hinna med kan sätta sig i magtrakten. Dessutom kan det här trigga en ond cirkel eftersom illamåendet i sig kan öka oroskänslorna, framför allt hos de som är rädda för att kräkas.

Vad du kan göra åt det: Om du är stressad eller orolig över något du ska ta dig för under dagen, testa meditation eller andningsövningar som kan lugna stressade sinnen. Dessutom är det en bra idé att gå upp lite tidigare och ha tydliga morgonrutiner för att morgonen ska kännas lugnare.

Annons

2. Lågt blodsocker och hunger

Om blodsockret sjunker för långt ner kan du bli illamående. Du kan också bli yr och skakig. På morgonen var det länge sedan du åt och blodsockret är ofta lågt när du vaknar.

Vad du kan göra åt det: Se till att äta något direkt när du går upp och se om det kan stävja illamåendet. Har du svårt att slänga i dig en stor frukost så tidigt kan du testa att äta eller dricka något litet för att få upp blodsockret och sedan vänta lite med den större frukosten.

3. Migrän och huvudvärk

De flesta som drabbas av migrän har illamående som ett av symtomen. Men även andra typer av huvudvärk, till exempel så kallad klusterhuvudvärk som kännetecknas av återkommande stark huvudvärk på ena sidan av huvudet, kan göra att man mår illa.

Vissa som vaknar med huvudvärk vet med sig att de har speciella triggers som utlöser det, till exempel muskelspänningar, stress, ljus eller ljud. Lågt blodsocker kan också utlösa migränliknande huvudvärk.

Annons

Vad du kan göra åt det: Se till att du har rätt medicin till din typ av huvudvärk och att du vet orsaken till att du har ont i huvudet på morgonen. Identifiera triggers och försök att undvika dem.

4. Uttorkning

När kroppen är uttorkad är det lätt att man känner sig lätt illamående, vissa mer, andra mindre. Om du är uttorkad kan du märka det på att du också känner dig yr och orkeslös och att ditt kiss är mörkt.

Har du druckit kaffe eller alkohol på kvällen är risken att drabbas av uttorkning på morgonen större. Också magproblem som kräkningar och diarré kan göra dig uttorkad. Samma sak om du har svettats mycket dagen före och inte hunnit dricka ikapp.

Vad du kan göra åt det: Drick ett glas vatten, även om det bär emot när man mår illa. Ta små klunkar. Drick gärna vätskeersättning eller liknande så att kroppen får elektrolyter och lite socker för att få upp blodsockret.

5. Halsbränna

När magsyra letar sig upp i matstrupen kallas det halsbränna och ni som någon gång har varit drabbade vet precis hur det känns. Halsbränna kan göra att du mår illa och är ofta värst när du ligger ner eftersom magsyran då har lättare att ta vägen upp i matstrupen.

Annons

Viss mat kan trigga halsbränna mer än annan, till exempel sur eller kryddstark mat. Även graviditet kan göra att man lättare får halsbränna.

Vad du kan göra åt det: Undvik mat som du vet triggar halsbränna för dig. Ät inte för stora måltider på kvällen och se till att ha halsbrännemedicin till hands. Många av medicinerna hjälper ögonblickligen och då kan också illamåendet stillas.

6. Muskelsmärta

Spänningar i nacken och axlarna kan trigga huvudvärk som i sin tur kan trigga ett ovälkommet illamående. Även utan huvudvärken kan spänningar i nacken göra att du mår illa. Om du sover i positioner som du inte brukar eller i en ovan säng kan du lättare får spänningar. Ofta släpper de här spänningarna när du går upp och börja röra på dig.

Vad du kan göra åt det: Testa att göra några lätta stretch- och rörlighetsövningar direkt när du vaknar, kanske till och med när du ligger kvar i sängen. Hjälper det inte kan du testa att lägga en värmedyna på de spända musklerna och se om de slappnar av.

Annons

7. Abstinens

Nej, det här handlar inte enbart om knark. Även vissa mediciner kan orsaka abstinens, likaså alkohol och till och med koffein. Ett av de vanligaste symtomen av abstinens är just illamående.

Vad du kan göra åt det: Om du nyttjar narkotika bör du sluta av fler anledningar än att du mår illa på morgonen. Samma sak gäller ett stort intag av alkohol. När det gäller mediciner kan du kolla med din läkare om du kan byta läkemedel och se om det blir bättre. Är kaffet orsaken, testa att ändra tiden du dricker kaffe eller dra ner på din kaffekonsumtion.

Foto: TT

Källa: Medical News Today

Läs mer:

Illamående, aura eller yrsel – det här betyder din huvudvärk

Gravid och illamående jämt? Här är bästa tipsen!

Läkemedlen som man aldrig ska blanda med alkohol

Annons