Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Fästingsäsong: Spridningen av TBE ökar – så skyddar du dig

29 jun, 2022 UPPDATERAD 22 maj, 2023
Bara fötter i gräs och en fästing.

Spridningen av TBE ökar och jobbar sig uppåt i landet – och antalet fall av borrelia brukar gå upp efter midsommar. Här är förklaringarna till varför och tips på hur du bäst kan undvika smitta.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sommaren står för dörren men fästingsäsongen är redan i full blom. Enligt Folkhälsomyndigeheten har spridningen av TBE och antalet fall ökat de senaste åren – samtidigt går allt fler och vaccinerar sig.

VIDEO: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
VIDEO: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

TBE är en förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. Cirka en fjärdedel av alla som drabbas får symtom på hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Men i de flesta fall hinner immunförsvaret bekämpa viruset innan det sprider sig till det centrala nervsystemet.

Det går att vaccinera sig mot TBE, men har man väl blivit smittad så går det inte att bota. Kroppen måste läka infektionen själv. Har man en gång haft TBE så är man immun resten av livet.

Fästingsjukdomar väntas öka

Spridningen av TBE väntas fortsätta öka. För SVT berättar smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund att man ser en spridning av fästingarna som har påverkats av klimatförändringarna, och att allt fler områden blir drabbade.

Annons

– Vi ser även att andra typer av fästingar kan komma in i landet, och de kan bära på andra svårare sjukdomar som gör att vi kommer att få en större smitta från fästingarna framöver, säger Johan Hedlund till SVT.

Flyttfågelfästing och taigafästing är två nya varianter i Sverige

Därför ökade antalet fall av TBE

Om vi blickar tillbaka har fallen av TBE har gått upp och ned från år till år sedan 2007. Men den generella trenden är att fallen ökat stadigt men långsamt.

Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades 467 fall av TBE under fjolåret 2022, vilket är en liten minskning från de 530 fall som rapporterades 2021.

En orsak till den stora ökningen 2021 skulle kunna vara pandemin och det faktum att många i större utsträckning begav sig ut i naturen.

Men en annan, kanske större faktor är att det fanns väldigt många gnagare under 2021. Fler gnagare betyder fler fästingar eftersom fästingar behöver blod från dem för att växa och må bra.

Här är risken för TBE störst

Risken för att drabbas av TBE är störst om man befinner sig i mellersta och södra Sverige. Tidigare har det knappt funnits några fall i norra Sverige, men nu ser man en ökad spridning även i Norrland, skriver Läkemedelsvärlden.

Annons

Precis som tidigare nämnt är det miljöförändringarna med varmare klimat och värmeböljor som gör att fästingarna sprider sig uppåt i landet – även TBE-smittan, enligt tidningen som också skriver att det har upptäckts ”ett par fall” i Västernorrland och i västliga kommuner i Värmland.

Fästingsäsongen brukar vara mellan mars och november. Men ett varmare klimat innebär också risken att fästingsäsongen blir förlängd, enligt Läkemedelsvärlden.

Det finns olika typer av fästingar – men också olika sorters borrelia.

Borrelia ökar två veckor efter midsommar

Borrelia är i stället ganska jämnt spritt över Sverige. Midsommarhelgen är den tidpunkt då flest blir bitna av fästingar och smittade med borrelia, rapporterar Sveriges Radio. Troligtvis för att vi då rör oss mycket i skog och mark.

Ungefär två veckor efter midsommar brukar därför ett ökat antal insjuknade att upptäckas. Borrelia beror på en bakterie och går därmed att behandla med antibiotika.

Varje år får cirka 10 000 personer sjukdomen. Ett vaccin som visat lovande resultat är på gång. Men fram till dess får man skydda sig på annat sätt.

Har du hittat en fästing på kroppen? Här är tipsen för att plocka bort den på rätt sätt.

Så undviker du fästingbett

  • Stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i miljö där det finns risk för fästingar.
  • Mörka kläder då fästingar inte drar sig till det. Dock går det enklare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.
  • Flanell, fleece och andra ”pälsiga” material är inte så bra. Fästingar får lättare fäste i sådana tyg. Halkiga, glatta tyger är bättre eftersom det är svårare för fästingen att få grepp om.
  • Myggmedel kan avskräcka en del fästingar men det fungerar bara till viss del.

Källa: TV4 Nyhetetsmorgon, Sveriges Radio, Folkhälsomyndigheten, MåBra, SVT, Läkemedelsvärlden.

Foto: TT

SE OCKSÅ: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholkenBrand logo
SE OCKSÅ: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken
Annons