Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför ska du aldrig kväva dina nysningar!

17 jan, 2018
Låt nysningen ha sin gång – att försöka kväva den kan leda till obehagliga konsekvenser. Fråga bara en 34-årig man från England, som fick sondmatas i en vecka efteråt...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Brukar du som de flesta av oss kväva lusten att nysa om du befinner dig på ett mindre lämpligt ställe – som en knökfull buss, en begravning eller ett viktigt möte? Sluta genast med det.

Nu har flera medier gått ut med larm efter att en 34-årig man i Leicester, England, kom in akut med svullen hals och svåra smärtor.

”Patienten beskrev hur det smällde i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning”, berättar läkare i en artikel i tidskriften British Medical Journal.

Det som hände var att kraften som krävdes för att kväva nysningen orsakade en bristning i halsen på mannen, som fick ligga på sjukhus en vecka samt sondmatas, då han knappt kunde svälja eller prata.

Läs också: Prosit, dina nysningar avslöjar dina sexvanor!

I den engelska artikeln står det att kvävda nysningar kan leda till att luft kan komma in mellan lungorna och att kvävda nysningar kan leda till att kärl i hjärnan spricker.

Annons

Men när Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, uttalar sig i en artikel i SVT lägger hon fram en annan teori.

– Det här måste ha pågått under en längre tid och utvecklats till att bli en skörhet. Den sista nysningen blev halmstrået som tippar lasset, säger hon.

Hon tror att mannen hade en slags luftficka i halsen, något som kan vara en kvarleva från fosterstadiet då vi alla har sådana. Det som då kan hända när man kväver en nysning är en ballongeffekt – trycket ökar på ett annat ställe, exempelvis i halsen, och en bristning uppstår.

Läs också: Varför nyser man av solens ljus?

En ovanlig händelse

Susann Järhult vill poängtera att detta också handlar om ett enskilt fall och inget generellt.

– Det här är något väldigt ovanligt som man gärna skriver om. Och om det uppstår igen kan man se om det går att hitta faktorer som gör att man skulle kunna förebygga det, säger hon till SVT.

Annons

Att nysa är trots allt en naturlig reaktion på att dina luftvägar behövs rensas från damm, pollen, slem, mikroorganismer, kemikalier och andra främmande partiklar som irriterar slemhinnorna. Håller du till exempel för näsan för att kväva nysningen riktas all nysningskraft inåt istället, vilket kan få det att börja ringa i öronen och små blodkärl i hjärnan att gå sönder.

Läs också: Täppt? MåBra guidar till bästa hjälpmedlen!

I värsta, och ovanligaste, fall kan en trumhinna sprängas eller så kan den kvävda nysningen leda till en hjärnblödning, skriver Illustrerad Vetenskap.

Källa: SVT, Dagens Medicin, Illustrerad vetenskap  Foto: IBL

Annons