Därför ska du inte äta grön potatis
Det gröna i potatisen är klorofyll, som bildas om den utsätts för ljus. Men färgen kan också vara en varningssignal att andra, och giftiga, ämnen bildats. Ljus stressar nämligen potatisen, som svarar med att bilda glykoalkaloider, som egentligen är potatisens sätt att försvara sig mot skadedjur.
Och gifterna har gemensamma nämnare med bekämpningsmedel. Får du i dig för mycket glykoalkaloider kan du få diarré och magsmärtor. Allvarliga fall kan leda till akuta symtom från nervsystemet.
Det är inte bara solljus som kan få potatisen att börja producera dessa ämnen, det kan även extrema väderförhållanden under odling eller stötskador. Därför ska du förvara potatisen mörkt och skala den innan du äter den. Skär också bort skadade eller gröna delar med god marginal. Är den för missfärgad eller har stora skador ska du slänga den.
Groddarna på potatisen är extremt rika på glykoalkaloider, du kan fortfarande äta potatis som fått groddar – se bara till att skära bort dem ordentligt.
Ekologiskt odlad potatis har samma mängder av dessa ämnen som konventionellt odlad. Däremot har vissa sorter större benägenhet att bilda gifterna än andra, till exempel Magnum Bonum – som slutade säljas i Sverige av den anledningen.
Visste du att kryddor, grönsaker och även vatten är farligt att äta i för stora mängder.
Läs mer här: 4 vanliga livsmedel som kan vara dödliga i för stor mängd
Källa: Livsmedelsverket