Därför ska du inte knäcka nacken själv
Stel, ömmande nacke är mer regel än undantag idag. Framför allt beror det på statisk arbete i samma ställning i långa perioder, till exempel framför en skärm. Eller på att man arbetar i fel ställning för att skrivbord och skärm är dåligt placerade.
Att stretcha nacken kan då kännas skönt. Men det är inte helt riskfritt. Har man otur kan det leda till en stroke. I ett uppmärksammat fall i USA råkade en 28-årig man ut för just en stroke när han lutade huvudet åt sidan och försökte få höger öra att nå höger axel samtidigt som han hjälpte till lite lätt med handen. Han hörde ett knäppande ljud och kände hur hela vänstra sidan av kroppen förlorade känseln.
Blodkärl kan skadas
Risken med att knäcka och stretcha nacken är att man skadar viktiga blodkärl. Risken är liten, men det finns. Särskilt gäller det personer som har ömtåliga blodkärl av genetiska orsaker.
Har man otur kan man även blockera viktiga blodkärl, vilket också kan orsaka stroke. Amerikanska neurologer avråder därför privatpersoner från att manipulera nacken själv.
Men törs man få nacken knäckt eller knådad hos en kiropraktor eller sjukgymnast? Här går åsikterna isär. Läkare menar att det också kan vara riskabelt, om personen inte vet vad hen gör eller om patienten har en ärftlig risk för antingen att drabbas av stroke eller har sköra kärl. Och den risken känner man sällan till förrän det är för sent.
Både i Sverige och utomlands har det inträffat fall då personer fått stroke efter nackmanipulation hos naprapat.
Lunchträning är smärtstillande
För den 28-årige mannen slutade allt bra. Han kände igen symtomen och förstod att det var en stroke han hade drabbats av. Han fick därför hjälp i tid och håller nu på att återhämta sig. Han går fortfarande ostadigt och ser dåligt, men föreläser nu om sina erfarenheter.
Men om man inte ska stretcha nacken själv när den är stel, vad kan man göra istället? Ett tips är att göra vanlig pausgympa, röra på axlarna till exempel, så att cirkulationen kommer igång.
Blodet kan då transportera syre till musklerna, vilket kan lindra stelhet och smärta. Att träna på lunchen är ett annat tips. Träning ökar blodgenomströmningen och muskelaktiviteten – och det sätter igång endorfinerna, som bland annat lindrar smärta. Överhuvudtaget är det bra att röra på sig, en promenad räknas också!
Foto: TT