Därför slår stress hårdare mot kvinnor än män
De flesta av oss känner av stress då och då. Och eftersom i princip alla gör det är det lätt att vifta bort det med argumentet ”Äsch, alla är ju stressade nu för tiden.” Men att många drabbas betyder inte att det är ofarligt. Skrämmande forskning har visat att höga halter av stresshormonet kortisol kan orsaka att hjärnan krymper och påverkar också minnet. Dessutom visar samma forskning att stress slår annorlunda – och hårdare – mot kvinnor än mot män, skriver Prevention.
Va!? Ja, det låter läskigt – och värre blir det. Det behövs inga stora omvälvande problem för att jaga upp våra stressnivåer. Även småsaker som trafikproblem och små personliga konflikter stressar hjärnan som tar in och analyserar även det som kanske känns som bagateller.
Det kan nästan verka som att stress har bestämt sig för att ge sig på just kvinnor. I en stor amerikansk undersökning som utförs årligen rapporterar också kvinnor år efter år att de känner av fler stressrelaterade problem än män. Det handlar om huvudvärk, magproblem, irritation, trötthet och depression.
Vår känslohjärna kopplar inte bort
Kvinnors hjärnor är känsligare för stress. Det limbiska systemet, vi kan kalla den känslohjärnan, är mer aktiv hos kvinnor än män och därför har vi svårare att släppa negativa händelser och upplevelser. Istället ältar vi dem och stressnivån går upp och är hög under en längre tid.
Dessutom är det fortfarande många kvinnor som anser sig ha huvudansvaret för hemmet och för barnen. I kombination med vårt aktiva limbiska system ser kvinnor också hot och faror som kan drabba familjen tidigare och har svårt att släppa dem. I det här fallet kan en fara innebära något annat än rent fysiska faror, det kan även vara svårigheter i skolan eller ekonomiska problem. Tidigare har svensk forskning visat att heltidsarbetande småbarnsmammor är nästan dubbelt så stressade som kvinnor utan barn.
Lugna din hjärna med 3 enkla tips
Om vi kvinnor nu går omkring och drar på oss stress i större utsträckning än män, vad kan vi göra åt det? Amit Sood, professor vid Mayo Clinic, har fyra handfasta tips:
1. Ge din hjärna lite VGM
Det står för Vila, Glädje och Motivation. Din hjärna behöver alla tre för att kunna vila och få tillbaka energin. Så när du håller på med en uppgift och känner att hjärnan börjar bli trött, ta tre minuters paus och kolla på ett roligt klipp, bilder på dina barn eller skicka ett sms till en kompis.
2. Börja morgonen mer harmoniskt
Det är lätt att inleda varje dag med stress och tjat om overaller och tandborstning eller bara genom att läsa mejlen direkt för att se vilken katastrof du ska få ta hand om på jobbet idag. Vilken start får hjärnan av det här, tror du? Planera morgonen så att den inte behöver bli lika stressig, hitta en morgonrutin som låter dig börja dagen lugnt. Tänk på dem du älskar och var tacksam. Låt telefonen vara tills du kommit ut ur huset.
3. Var närvarande
Meditation är ett bra hjälpmedel mot stress, men du behöver inte sitta i 20 minuter och fokusera inåt. Försök istället att vara medveten och närvarande under hela dagen. Försök att notera detaljer istället för att bara rusa vidare. Vilken ögonfärg har baristan på kafét? Vilka blommor finns på kontoret? Vilket mönster ha chefen på sin sjal? Nyfikenhet triggar hjärnans belöningssystem och sänker stressnivåerna.
4. Fokusera på att vara snäll
Ärligt, även om du är en snäll person vet du att du ibland dömer människor lite för snabbt, framför allt om det är någon som är olik dig själv på något sätt.
Lugna din hjärna genom att ställa om tankarna innan du dömer någon. Le mot andra och säg hej (även om det bara är tyst inne i huvudet). Att le, även om man måste fejka lite, utsöndrar lyckohormoner och det gör underverk för hjärnans hälsa.
Foto: TT