Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Vit beläggning på tungan – då bör du kolla upp det

18 jan, 2022
kvinna sträcker ut tungan
Vi har alla vit beläggning på tungan. Oftast är det helt ofarligt, men ibland kan man besväras av det. Så här kan du minska det – och då bör du kolla upp det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsenBrand logo
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Så länge du inte ätit något med massor av färgämnen i, har din tunga oftast samma utseende; ljust rosa med en tunn vit beläggning. En frisk tunga har också små knottror som innehåller våra smaklökar och temperatursensorer.

Men, ibland kan tungan plötsligt förändras. Om tungans beläggning är tjockare och mer vit än vanligt kan det vara en signal på att något är ur spel i kroppen.

Därför är din tunga vit – vanliga anledningar

Det finns många olika anledningar till och varianter på vit beläggning på tungan. Många är ofarliga och lätta att behandla, medan vissa kan vara ett tecken på något allvarligare, säger paradontologen Michael Nhuyen till Health.

Ibland är beläggningen tjock, ibland tunnare. Ibland uppkommer beläggningen i fläckar och ibland lokalt på delar av tungan. Det kan försvinna vid tandborstning, och andra gånger sitta som berget.

Annons

I normala fall ökar beläggningen när bakterier, mat och döda hudceller fastnar mellan papillerna på tungan. Exempelvis om man druckit för lite eller inte borstat tänderna. Inte sällan är andedräkten också dålig.

Men tjockare vita beläggningar kan också vara ett tecken på infektion, eller i alra värsta fall muncancer. Här är fem andra anledningar till att din tunga kan vara vit och vad man kan göra åt det.

Svamp i munnen

Nästan hälften av Sveriges befolkning har faktiskt svamp i munnen, dock är det inte alla som har besvär av det. Det är först när candidasvampen leder till en infektion som besvären uppkommer. Den vanligaste orsaken är att man har fått nedsatt immunförsvar genom någon sjukdom eller behandling. Tobaksrökning och brister i kosten kan också inverka. Vanliga symtom är en brännande känsla i mun och svalg – och gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen. Vilken typ av läkemedel man får beror på hur besvärlig infektionen är och var svampen sitter.

Annons

Syfilis – vit tunga kan vara ett tecken

Syfilis kan faktiskt vara en orsak till vit beläggning i munnen. De dyker ofta upp ca tre veckor efter smittotillfället och yttrar sig som små runda vita fläckar. Misstänker du att det kan vara syfilis är det viktigt att uppsöka läkarvård snarast.

Oral lichen planus

Oral lichen planus är en autoimmun sjukdom och forskarna vet inte riktigt vet varför den uppstår. Utslagen är ofta vitaktiga, och kan se ut som vita strimmor som ibland går ihop och bildar ett vitt nät på tungan. Det kan också se ut som små knutor eller stora, platta blåsor. Det finns inget läkemedel som helt tar bort OLP, och det är heller inte alltid det behöver behandlas. Ofta minskar besvären av sig själv efter ett tag.

Slarv med tandborstning fördubblar risken för vissa sjukdomar

Leuplaki

Vita, fläckformiga förändringar som inte kan skrapas bort kan vara leukoplaki, som ofta ses som ett förstadium till cancer, men det kan även vara resultatet av en rad olika ärftliga sjukdomar.

Annons

Muncancer

Har du vita fläckar på tungan är muncancer tyvärr en möjlig risk (om än mycket ovanlig). Framför allt om du är rökare. Alkoholmissbruk, cancer i släkten eller HPV-virus kan också öka risken, enligt American Cancer Society.

Har du också besvär med illaluktande andedräkt?

Då bör du uppsöka tandläkare eller läkare för din tunga

Ibland är tungan vitare och det är inget mer med det. Men ser du en plötslig betydande förändring eller besväras av det så finns det först och främst några saker som kan vara värda att testa. Kvarstår det som ett problem bör du uppsöka tandläkare eller läkare för hjälp.

Så kan du förebygga/bli av med vit tunga

  • Borsta tänderna två gånger per dag och använd tandtråd regelbundet
  • Gå till tandläkaren varje år
  • Avstå tobak
  • Håll eventuell diabetes under kontroll
  • Försök avstå mediciner som ger muntorrhet som biverkning. Kan du inte det, se till att dricka ordentligt.

Foto: TT

Källa: Health.com, Doktor.se

Annons