Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

3 vanligaste sexproblemen efter 50 – så hanterar du dem

10 jan, 2025
author Mimmi Lexander
Mimmi Lexander
Ett medelålders par sitter i en säng, och verkar osams
Att sexlivet och lusten förändras med åldern är kanske ingen nyhet, men på vilket sätt? Sexologerna listar de vanligaste sexrelaterade problemen efter 50 – och hur du tacklar dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 frågor att ställa till din partner - för bättre sexBrand logo
5 frågor att ställa till din partner - för bättre sex

Kroppen går igenom många olika faser genom livet och så gör även våra relationer, både de med oss själva och andra. Att sexlust och samliv kan komma i kläm är vanligt, och många upplever oro kring hur det ska bli med sexet när vi blir äldre. Men, det finns hjälp att få och många knep på vägen. Dessutom är det inte bara problem som väntar: många upplever också ett förbättrat sexliv med stigande ålder.

Hårt rotade negativa uppfattningar och förutfattade meningar om hur åldrande påverkar sexlivet kan ställa till det, men egentligen helt i onödan. Psykologen och sexterapeuten Shannon Chavez berättar för Huffington Post att många över 50 behöver “komma förbi samhällets stigma att de är mindre sexuella på grund av sin ålder.” Bland hennes klienter uppger många att de istället har bättre sex än när de var yngre.

Annons

"Sex efter 50 är oftast mer närvarande"

– De är mer tydliga med vad de vill ha och hur de ska uttrycka det. Sex efter 50 är oftast mer närvarande och bekvämt med mindre prestationsångest och sexuella hangups från tidigare i livet. Många i den här åldersgruppen är mer självsäkra och har erfarenhet av att veta vad de vill och kan vara tydligare mot en partner, säger Shannon Chavez till Huffington Post.

Enligt en amerikansk undersökning från sexleksakstillverkaren Lelo uppger dessutom 45% att de har sitt livs bästa sex efter 50, och 35% i samma åldersgrupp att de har mer sexlust än någonsin.

Men med stigande ålder kommer också en del fysiska förändringar som påverkar sexlivet. Med inspiration från en artikel i Huffington post kommer här en lista på tre av de vanligaste sexproblemen efter 50 – och hur du handskas med dem på bästa sätt.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

1. Torra slemhinnor

Minskningen av östrogen under klimakteriet kan leda till torra slemhinnor och nästan hälften av alla som har genomgått klimakteriet upplever detta, vilket kan leda till smärtsamma eller obekväma sexuella upplevelser. Sexologen och sexualupplysaren Lawrence Siegel tipsar i Huffington post därför om ett bra glidmedel, mer förspel och att skippa penetrationen om det inte känns bra.

Annons

Det är inte alla kvinnor som upplever problem med torra slemhinnor, men för den som gör det kan lokalt östrogen, i form av kräm, vaginaltablett eller vagitorium, vara effektivt.

2. Problem med erektion och utlösning

När män åldras förändras saker och ting när det kommer till erektionen – och det är helt normalt, enligt Lawrence Siegel. Han menar också att volymen och kraften på utlösningen kan bli betydligt mindre än tidigare i livet, vilket också är i sin ordning.

Att ha erektionsproblem då och då är inte ovanligt, men Lawrence Siegel råder till att söka hjälp om problemen är ihållande, eftersom de också kan vara ett tecken på annan underliggande sjukdom.

Lawrence Siegel betonar även vikten av att lägga mindre fokus på erektion och utlösning, och mer på att se sex som “ett tillfälle att dela njutningsfulla upplevelser.”

3. Minskad sexlust

Att inte längre känna samma längtan kan vara frustrerande, men det finns en rad faktorer som går att påverka. Stress, fysiska och psykiska åkommor samt biverkningar av mediciner kan alla leda till minskad sexlust. En annan stor bov är sjunkande hormonnivåer vid klimakteriet som ofta påverkar både humöret, orken och lusten, men det finns hjälp att få.

Annons

– De flesta hormonella förändringar är överkomliga med rätt hjälp, säger Shannon Chavez till Huffington Post, och rekommenderar att göra en undersökning för att få hjälp att hålla hormonnivåerna i balans.

Sexologerna är även eniga i vikten av att aktivt jobba med att minska stress, och tipsar om yoga och meditation. Psykoterapeuten och sexterapeuten Nan Wise rekommenderar dagliga andningsövningar för att komma i kontakt med det parasympatiska nervsystemet och med hjälp av lugn andning få stresshormonerna att sjunka undan, vilket i förlängningen kan leda till större utrymme för lust till sex.

LÄS OCKSÅ: Så tänder ni gnistan igen – 4 enkla knep för mer närhet

Foto: TT/Shutterstock

Annons