Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så stärker du hjärnan med 5 enkla livsstilsförändringar

05 mar, 2022
kvinna lägger pussel av hjärna
Demens beskrivs som en tickande folkhälsobomb. Men antalet som insjuknar minskar faktiskt. Anledningen? Vi lever allt sundare. ”Det här bevisar att demens går att förebygga”, säger professor Miia Kivipelto. Här är fem livsstilsförändringar som minskar risken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Arv och hög ålder är två av de största riskfaktorerna för att utveckla både kognitiv svikt, som är ett förstadium till demens, och demenssjukdom. De kan vi inte göra någonting åt. Men arv och ålder är långt ifrån allt.

– Det går att vända sjukdomsförloppet, till och med om man redan har utvecklat kognitiv svikt och lindrig Alzheimer, säger Miia Kivipelto, professor och världsledande forskare på kopplingen mellan demens och livsstil.

Se också: 5 tips för att hålla hjärnan ung

Håll hjärnan ung – 5 tipsBrand logo
Håll hjärnan ung – 5 tips

Så stärker du hjärnan för att förebygga demens

Tillsammans med Mai-Lis Hellenius har hon skrivit boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar (Tukan förlag) om just hur man kan stärka hjärnan för att få den att hålla sig ung längre.

Annons

Miia Kivipeltos budskap är: Det är aldrig för sent eller för tidigt att förebygga demens och minnesproblem. Det är framför allt fem faktorer som skyddar hjärnan mot demenssjukdom, enligt studien Five Finger Study. Nämligen:

  • hälsosam, varierad kost
  • fysisk aktivitet
  • hjärngymnastik
  • sociala aktiviteter
  • att hålla koll på blodtryck, kolesterol, övervikt och blodsocker

5 livsstilsförändringar som kan förebygga demens

– Jobbar man med alla de här fem faktorerna samtidigt går det att förebygga demens. Och den som redan har insjuknat får en bättre livskvalitet, mer energi och fungera bättre i vardagen. Det är aldrig för sent, säger Miia Kivipelto.

1. Ät kost inpsirerad av medelhavet

Ät en hälsosam balanserad kost baserad på nordiska kostråd men med inspiration från medelhavsmat. Ät mer av det som är hälsosamt och mindre av de ohälsosamma livsmedlen.

2. Motionera regelbundet

Ägna dig åt fysisk aktivitet med konditionsträning som att jogga, promenera, cykla, simma samt åt styrke- och balansträning.

3. Träna minnet och hjärnfunktioner

Träna minnet och andra funktioner i hjärnan, till exempel genom att utbilda dig, spela spel, lösa korsord och se till att få mental stimulans genom fritidsaktiviteter. I Five Finger-studien fick deltagarna även lära sig hur hjärnan fungerar.

4. Var social och odla nära relationer

Odla nära relationer och ägna dig åt sociala aktiviteter. Gå med i en förening eller studiecirkel för att få nya vänner. Kombinationen av att både leva ensam och känna sig ensam är det som ökar demensrisken mest

5. Gå till doktorn – regelbundet

Kontrollera blodtryck, kolesterol, fetma och diabetes regelbundet. Se till att behandla med läkemedel vid behov.

Foto: TT

Annons