Denguefeber ökar – här är allt du behöver veta om sjukdomen
Denguefeber har nog de flesta hört talas om, men tänker kanske att det är en ovanlig, tropisk sjukdom vi inte behöver bry oss om nämnvärt. Vi får väl alla vaccinationssprutor vi behöver när vi ska resa?
Var finns Denguefeber?
Och visst, denguefebern är vanligast på varmare kontinenter, som Sydamerika, Afrika och i Asien – men nu ökar sjukdomen dramatiskt i bland annat ett av våra mest besökta svenskparadis – Thailand. Där har antalet insjuknade ökat med 60 procent under årets första sex månader jämfört med samma period 2018, rapporterar thailändska The Nation. 58 personer har dött där bara i år.
100-200 insjuknade rapporteras årligen i Sverige. De flesta har då dragit på sig smittan i Thailand och en del i Indien. Singapore, Keraladistriktet i södra Indien och Filippinerna har även uppmärksammats under den sista tiden. I USA har man sett en del fall från södra Florida.
Många länder har rapporterat om ökade denguefall de senaste åren, och enligt Folkhälsomyndigheten kan detta bero på bland annat ökad förekomst av myggor till följd av klimatförändringar, misslyckade kontrollåtgärder, demografiska förändringar i samband med urbanisering och i vissa fall försvagade folkhälsoprogram.
Med de pågående klimatförändringarna är risken även stor att myggan som sprider sjukdomen kan leva i Europa inom en snar framtid, och sprida febern ytterligare. Det har bland annat en rapport från Umeå Universitet vittnat om. Därför kan det vara bra att veta hur du upptäcker sjukdomen, även om du inte reser till utsatta områden.
Här är en karta över nyliga fall av denguefeber.
Vad är denguefeber?
Denguefeber är en virussjukdom som sprids via myggor som lever i varma och fuktiga klimat. Symptomen är influensaliknande, därför är det viktigt att vara extra vaksam om du drabbas av ”influensa” efter en utlandsvistelse.
Du insjuknar vanligtvis mellan 2-10 dagar efter att ha smittats, och är sjuk i omkring en vecka. Många känner sig tröttare än vanligt i upp till en månad efter tillfrisknandet, och det är heller inte ovanligt att man blir sämre efter att ha blivit bättre.
Myggan som oftast överför denguesmittan heter Aedes aegypti och lever än så länge bara i tropiska och subtropiska områden, men det finns en annan myggtyp, Aedes albopictus, som kan överföra sjukdomen och den lever redan i Medelhavsområdet. Aedes aegypti är en aggressiv myggsort som gärna sticker på dagen och är som mest aktiv under regnperioden.
Vanliga symptom för denguefeber:
- Feber
- Muskelvärk
- Röda ögon (bindhinnekatarr är vanligt)
- Röda prickar på kroppen
- Huvudvärk
- Blödningar i huden (allvarligare symptom)
Hemorragisk denguefeber
Detta är en allvarligare variant som sällan drabbar turister, men barn under 1 år är särskilt mottagliga. Obehandlat kan sjukdomen vara dödlig på grund av blödningar. Symptom vid hemorragisk denguefeber är:
- Feber i 2-7 dagar
- Kräkningar
- Diarré
- Buksmärtor
- Led- och muskelsmärtor
- Huvudvärk
- Ett senare symptom är blödningar från slemhinnor och inre organ
Här ökar vätskeutflödet från blodkärlen vilket gör att behovet av vätska blir akut och dropp måste sättas in.
Behandling av denguefeber
Vanligast är att sjukdomen går över av sig själv, men ibland blir den livshotande och akut sjukvård krävs. De flesta blir då bättre av att få vätska direkt in i blodet, dropp. Det finns inget vaccin i Sverige, och ingen särskild behandling mot denguefeber idag.
I vissa andra länder finns vaccin. FDA har nyligen godkänt ett vaccin (Dengvaxia) med stora restriktioner för användning, och det rekommenderas bara till barn mellan 9-16 år som bor i riskområden.
Sök alltid vård om du får feber efter en utlandsvistelse. Denguefeber smittar inte mellan människor, så du kan söka vård på valfri vårdcentral.
Denguefeber och återfall
När du haft denguefeber bygger din kropp upp motståndskraft mot den – men dengue finns i fyra olika varianter och du kan fortfarande bli smittad av de andra typerna. Den som drabbas av denguefeber flera gånger löper ökad risk att bli allvarligt sjuk av smittan.
Hur kan man skydda sig mot denguefeber?
Det finns som sagt inget vaccin idag, så om du ska resa till ett land där denguefeber är vanligt – se till att ha med gott om myggmedel som du använder flera gånger om dagen, och skydda dig med täckande kläder. Välj boenden med myggnät för fönster och dörrar.
Anmälningsplikt
Denguefeber är en anmälningspliktig sjukdom, enligt smittskyddslagen. Inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.
Källor: 1177, Umeå Universitet, Aftonbladet, internetmedicin, Folkhälsomyndigheten Foto: TT
…
Läs mer: