Det är bakteriell vaginos – och så vet du om du har det
Att ha bakterier i slidan är helt normalt. Den vanligaste sortens bakterier kallas för mjölksyrebakterier, och de har för avsikt att skydda slidan genom att bidra till att upprätthålla en bra surhetsgrad, alltså pH-värde. Mjölksyrebakterierna gör också att en del oönskade bakterier inte trivs.
När vi drabbas av bakteriell vaginos beror det på att det har blivit obalans bland bakterierna. Mjölksyrebakterierna blir färre eller mindre effektiva – och andra bakterier blir fler. Än så länge vet ingen vad som orsakar bakteriell vaginos, och på grund av det är det svårt att veta hur man kan skydda sig mot åkomman. Något man dock har lagt märkte till är att det är lättare att drabbas av obalans om man byter sexpartner ofta och inte skyddar sig med kondom, slicklapp eller femidom.
Illaluktande flytningar – vanligt symtom vid bakteriell vaginos
Många som har bakteriell vaginos får inga symtom alls, men det vanligaste tecknet på att det har blivit obalans bland bakterierna i slidan är att flytningarna förändras. Mängden är densamma, men flytningarna blir mer illaluktande. Oftast förstärks lukten precis efter mens och efter vaginalt samlag utan kondom. Ibland går det även att se på flytningarna om man har drabbats av bakteriell vaginos, då de kan bli tunna och grågulaktiga i färgen.
Emellanåt kan det även börja klia och svida runt slidmynningen. Det kan beror på svampinfektion, vilket är ganska vanligt om man har bakteriell vaginos.
Behandling av bakteriell vaginos
Om du misstänker att du har bakteriell vaginos uppsöker du din gynekolog eller barnmorska och ber dem göra en undersökning. De tittar då på dina flytningars utseende, lukt och surhetsgrad för att göra en bedömning. I och med att det kan finnas andra orsaker till illaluktande flytningar är det viktigt att bli undersökt.
Bakteriell vaginos behandlas antingen genom tabletter, slidkräm eller vagitorier, de två sistnämna är läkemedel som du för in i slidan. En behandling tar vanligtvis tre till sju dagar beroende på vilket läkemedel du använder. Det är också viktigt att veta att symtomen kan komma tillbaka efter någon månad, i sådana fall är det möjligt att behandla igen.
Det finns ingen receptfri behandling mot bakteriell vaginos, men vissa tycker att naturläkemedel och produkter med mjölksyrebakterier kan hjälpa mot den dåliga lukten. Det är dock inte bevisat att de produkterna faktiskt ger effekt.
Se också – bakteriell vaginos – väteperoxid som huskur är farligt.
Det kan hända om du inte gör någonting åt dina illaluktande flytningar
Bakteriell vaginos är inte farligt, men anledningen till att det är viktigt att kolla upp är för att obalansen i slidan kan orsaka andra infektioner som i sin tur kan sprida sig till livmodern och äggstockarna. Enligt Vårdguiden kan bakteriell vaginos i samband med klamydia öka risken för inflammation i äggledarna.
Ska du genomgå en skrapning eller få en spiral insatt i samband med att du har bakteriell vaginos finns det också en ökad risk för infektion i livmodern. Den infektionen kan senare kan sprida dig till äggledarna. För att minimera den risken är det viktigt att berätta för din läkare att du har bakteriell vaginos.
Källa: 1177 Vårdguiden
Foto: TT/Shutterstock