Det är social fobi – och så vet du om du har det
Social ångest, eller social fobi som det tidigare kallades, drabbar ett stort antal människor och många lider dessutom i det tysta. Lever man med social ångest känner man en stark rädsla för att hamna i situationer tillsammans med andra där man riskerar att känna sig bortgjord eller utlämnad. Utan egentlig anledning känner man sig ofta granskad och bedömd av sin omgivning – och obehaget som infinner sig så fort man äntrar en social tillställning kan till slut leda till att man helt slutar umgås med andra människor.
Vanliga tecken på att du har social fobi
Symtomen för social ångest kan variera men vanligt är att kroppen börjar skaka, hjärtat slår snabbt och hårt, munnen blir torr, man rodnar, blir varm eller börjar känna sig kallsvettig. Många upplever det också som att man får en klump i magen, känner sig yr och blir svag i musklerna. I vissa fall känns det också som att fingrar och tår domnar, eller att det svartnar för ögonen som om man håller på att svimma.
Förutom kroppsliga symtom är tankar som ”Jag gör bort mig” eller ”Vad ska alla tro?” vanligt förekommande vid social ångest. Många som är drabbade väljer att undvika det som är jobbigt, och det kan så klart kännas som en lättnad på kort sikt – men gör dessvärre att ångesten bara växter sig starkare i längden.
Skillnaden mellan social ångest och blyghet?
Gränsen mellan social ångest och blyghet är inte jättetydlig, men Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet, har i en intervju med SVT förklarat det som att social ångest är en psykiatrisk diagnos med handikappande konsekvenser. Är du drabbad av social ångest lider du av en markant ångest som innebär lidande eller påverkan på livet.
I samma intervju berättar Tomas Furmark att omkring 15 procent av befolkningen lider av social ångest, och att cirka två procent har svår social ångest:
”Det är många. Begreppet folksjukdom används om sjukdomar som drabbar en procent av befolkningen så med det måttet så är svår social fobi en folksjukdom. Räknar man med alla 15 procent så är det en gigantisk folksjukdom.”
Få hjälp med din sociala ångest
Så fort du upplever det som att din ångest hindrar dig från att leva det liv du vill bör du söka hjälp. Samma sak gäller om du använder alkohol eller lugnande medel för att klara av vardagliga situationer. För att söka hjälp vänder du dig till vårdcentralen eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Går du i skolan kan du kontakta elevhälsan, studenthälsan eller ungdomsmottagningen och många anställda kan få hjälp via företagshälsovården.
Kognitiv beteendeterapi, KBT, har det bästa forskningsstödet på lång sikt medan antidepressiva läkemedel har lika bra resultat på kort sikt. I en del landsting kan det finnas möjlighet att få KBT-behandling via internet.
Källa: Vårdguiden 1177
Foto: TT/Shutterstock