Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Det finns 6 olika sömntyper – vilken är du?

28 feb, 2020
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Vissa känner sig utvilade från det de går upp tills de lägger sig, medan andra kämpar för att hålla ögonen öppna hela dagen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Sömn kan verka som en nyckfull sak som du aldrig blir riktigt klok på. Okej, det är individuellt och vissa behöver mer sömn än andra – men sen behöver kvinnor mer sömn än män, ju äldre du blir, desto mindre sömn behöver du och stress är nära relaterat till vår sömnkvalitet. Med andra ord: Det finns mycket du kan göra för att du ska känna dig mer utsövd.

Ofta kategoriserar vi människor som antingen morgonpigga eller nattugglor – vissa går upp tidigt och är gärna uppe innan tuppen, medan andra föredrar att sitta uppe till småtimmarna och sova fram till lunch om de får välja.

Se ocksåmorgonpigga och kvällspigga stör sig på varandra enligt ny undersökning.

Men enligt Arcady Putilov, expert på sömn och biomedicin, finns det fler än två sömntyper, eller kronotyper som det egentligen heter. Vi är faktiskt uppe i hela sex kategorier. Putilov har intervjuat över 1300 personer om sömn, och ett stort antal av dessa faller utanför det två typiska kategorierna morgonpigga eller nattugglor.

Annons

6 olika sömntyper

Studien som Putilov har gjort publicerades i tidskriften Personality and Individual Differences, och forskarna som deltog i denna studie har bland annat lagt till ”eftermiddagspersoner” och ”tupplurare” som mycket vanliga kronotyper. Människor som mest är trötta hela dagen och hela natten fick också varsin egen kategori.

Nedan kan du se forskarnas sex kronotyper. Kanske känner du igen en eller flera av dem?

1. Morgonpigg

Du är mest effektiv mellan 09:00 och 11:00 på dagen och blir tröttare ju senare på dagen det blir. På kvällen är du tröttast av alla de sex kronotyperna.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

2. Eftermiddagsperson

Du är på din energitopp mellan klockan 11 och 17, men kan känna dig trött både på morgonen och på kvällen.

Annons

3. Strömbrytare

Du vaknar till larmet tidigt på morgonen och håller en god energi fram till cirka 11:00. Du är lite trött på den tidiga eftermiddagen, tar gärna en kort tupplur mellan 15:00 och 16:00 och är uppe på en ny topp som håller dig vaken till sänggåendet runt klockan 23.

4. Nattugglan

Tidiga morgnar känns smärtsamma och du vaknar inte ordentligt förrän omkring 10:00. Under dagen blir du mer och mer vaken – och på kvällen är du full av energi!

5. Sjömannen

Du är hundra procent vaken från det ögonblick du står upp tills du lägger dig. Lyckliga du!

6. Morkullan

Du känner dig ständigt sömning och har inte riktigt något energitopp alls.

Att hoppa över sömn

Att hoppa över din sömn är inget farligt någon enstaka gång (även om det kan kännas rätt tufft dagen efter), men på lång sikt kan det skada ens hälsa på flera sätt.

– Skiftjobb och särskilt nattarbete är förknippade med störd sömn. De som arbetar på natten kommer vanligtvis att få betydligt kortare sömn på dagen efter ett nattpass, jämfört med de som sover på natten. Tyvärr är nattarbete förknippat med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, metaboliska störningar som viktökning och diabetes, mag-tarmstörningar som mag- och tolvfingertarmsår och en ökad risk för bröstcancer hos kvinnor.

Annons

Det är vad sömnforskare och professor vid UiB, Ståle Pallesen, tidigare berättade för KK.

Att hoppa över en natts sömn och därmed vara vaken i minst 24 timmar kommer naturligtvis att göra dig och din hjärna sömnig dagen efter, och det kan kännas på flera sätt.

– Beteendemässigt betyder det att reaktionstiden ökar något. I förhållande till arbete betyder det att du kan utföra uppgifter där du själv styr tempot utan mycket extra fel, men att det går lite långsammare än när du är utvilad.

När du inte själv styr över din tid ökar alltså risken för att du till exempel kan förbise saker du annars skulle registrera.

Av: kk.no Översättning: Mikaela Alex Foto: TT

Läs mer:

Nya riktlinjer: Så här mycket sömn behöver vi i olika åldrar

Ny studie: Du kan ha ärvt dina sömnproblem från dina föräldrar

Enkla tipsen för att sova gott – och vakna utvilad

Annons