Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Dietisternas guide: Få järnkoll på dina järnvärden

24 jul, 2024
Ebba S Dahlman
Ge järnet nu... till kroppen! Undvik järnbrist, ta del av dietisternas superenkla guide till en järnrik kost. Se videon här ovan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Järnbrist är väldigt vanligt i Sverige, framför allt bland kvinnor, och det kan vara superklurigt att veta om man får i sig dagsbehovet av detta livsviktiga mineral via kosten – oavsett om du äter kött, fisk, vegetariskt eller veganskt.

Med hjälp av legitimerade dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois får vi bättre koll på hur man undviker järnbrist, både via kostval och via kosttillskott.

– Utmaningen då kan ju vara om man väljer att äta vegetarisk mat [eller om man är vegeterian], säger Caroline i videon och förklarar sedan skillnaden mellan hemjärn och icke-hemjärn.

I klippet ovan får vi bland annat ta del av dietisternas topp tre-livsmedel i kategorierna ”animaliska” och ”vegetabiliska”.

Dessutom får du också smarta tips på hur du enkelt kan järnboosta en måltid eller till och med fördubbla järninnehållet i ett mellanmål genom att byta ut endast en råvara.

Se hela videon i spelaren i toppen av artikeln.

Annons