Ditt bajs kan avslöja sjukdomar – det här ska du titta efter
Förändrade färg och konsistens på avföringen kan ibland vara en signal om att något är fel.
– Det gäller främst om det är långvariga förändringar. Då ska man söka vård. I värsta fall kan det bero på en tumör, säger överläkaren Stefan Brandt i Malou efter tio i TV 4.
Har man förändringar som bara håller i sig någon dag, beror det oftast på att man ätit något dåligt.
Så ofta (och sällan) är det normalt att bajsa
Avföringen kan också ändra färg beroende på vad man har ätit. Bajset kan till exempel bli grönt av mycket gröna bladgrönsaker eller svart om man har ätit blodpudding eller annan järnrik mat.
Stefan Brandt berättar att vi bajsar ut cirka sex ton avföring under en livstid. Vissa behöver göra nummer två flera gånger om dagen, andra klarar sig med några gånger i veckan. Ibland ser bajset ut som små kluttar, ibland som en klassisk korv eller som en hög med chokladpudding. Alla varianterna är normala, åtminstone i kortare perioder. Lider du av förstoppning? Här är några huskurer att testa.
– Det är när avföringsmönstret förändras långvarigt som man ska se upp, säger Stefan Brandt.
Formen och färgen på bajset handlar för det mesta om hur snabbt maten har passerat tarmsystemet. Ju fortare maten passerar tarmarna, desto ljusare blir bajset.
Är bajset svart ska man vara extra uppmärksam. Samma gäller om bajset liknar tjära och har en äcklig lukt:
– Det kan bero på en blödning i övre delen av magen. Men man ska också se färskt, rött blod som ett varningstecken. Ser det ut som man har ketchup på bajset ska man inte förutsätta att det beror på hemorrojder, utan söka hjälp.
Färskt blod i avföringen kan ibland vara ett tecken på inflammatorisk tarmsjukdom. Däremot behöver inte diarré alltid vara ett sjukdomstecken.
– Mår man bra i övrigt, kan diarré vara normalt, säger Stefan Brandt.
Det finns sju typer av avföring
Läkare använder en skala, Bristolskalan, för att bedöma hur snabbt bajset passerar genom tarmen. Skalan kan användas för att följa förändringar i avföringens konsistens och för att få en bättre bild av patientens avföringsvanor.
Här är de sju typerna av avföring och vad de säger om dig:
Typ 1: Separata hårda klumpar som liknar nötter
Typ 2: Korvformade med klumpar
Typ 3: Liknar en korv med sprickor på utsidan
Typ 4: Liknar en korv, smidig och mjuk
Typ 5: Mjuka klumpar med skarpa kanter (lätta att få ut)
Typ 6: Småbitar
Typ 7: Vattnig utan klumpar. Enbart vätska.
Resultatet tolkas vanligtvis som att typ 1 och 2 är tecken på förstoppning, typ 3 och 4 är normal avföring och typ 5 till 7 är tecken på diarré. Samtliga 7 typer ligger inom det normala och behöver inte vara tecken på sjukdom.
Foto: TT
Läs mer:
Är det farligt med gult bajs? Experten svarar
Experten: Lindra din oroliga mage – utan mediciner