Dödliga vejpingsjukan kan ha nått Sverige
Sedan i somras har en lång rad personer i USA drabbats av svåra, akuta lungskador. Skadorna kopplas ihop med rökning av e-cigaretter. Drygt 2000 personer har fått skador och 47 av dem har, trots behandling, dött. E-cigaretter är poppis även i Sverige. De marknadsförs som ett säkrare alternativ till rökning. De används också av personer som försöker sluta röka. Nu misstänks även svenskar ha drabbats av de lungskador som kopplas till e-cigaretter. Tillståndet kallas EVALI – E-cigarette or vaping product use associated acute lung injury.
Överläkaren varnar: Kan förekomma i Sverige
Därför går nu Giftinformationscentralen ut och varnar för lungskadorna.
– Under den senaste månaden har vi fått kännedom om två möjliga fall. Vi vill göra läkare medvetna om att den här typen av fall kan förekomma i Sverige, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, till Läkartidningen.
Det är dock inte vanliga, traditionella vätskor för e-cigaretter som ligger bakom lungsjukdomen. Det som misstänks ligga bakom dem är istället vätskor med THC, ett ämne som finns i cannabis. THC-oljan späds nämligen ut med E-vitaminacetat och det är det som sannolikt skadar lungorna.
EVALI utvecklas under dagar till veckor. Vanliga symtom är:
- hosta
- andnöd
- ont i bröstkorgen
- illamående
- kräkningar eller diarré
- trötthet
- feber och viktnedgång
De vätskor som innehåller THC säljs ofta illegalt på internet. De är nästan alltid importerade från USA. Men det finns risker med vätskor utan THC också. Under 2018 kontaktades Giftinformationscentralen om 67 förgiftningstillbud med e-cigaretter eller e-vätskor. Oftast gällde det barn som druckit e-vätska med nikotin, som är akut giftigt.
Så här funkar e-cigaretter:
- E-cigaretter kan påminna om vanliga cigaretter eller se ut som penna. E-cigaretter består av ett munstycke, ett batteri, en förbrännare och rökvätska.
- Värmen förvandlar vätskan till ånga, som användaren drar i sig istället för rök.
- Vätska finns både med och utan nikotin. Ofta innehåller den smaktillsatser, till exempel choklad eller frukt.
- Vätskorna säljs ofta i små flaskor och det har hänt att flaskorna förväxlas med exempelvis ögondroppar.
- E-cigarettvätskor som säljs i Sverige måste uppfylla särskilda EU-krav.
- Beställer man e-vätskor via nätet, till exempel från en leverantör utanför EU, finns det risk för att produkterna inte uppfyller säkerhetskraven. Det kan öka risken för förgiftning.
Källor: Läkartidningen, Giftinformationscentralen
FOTO: TT
…
Läs mer: