Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Doktor Mikael: Då är din trötthet onormal

02 dec, 2020
AvHanna Carlsson
Doktor Mikael: Då är din trötthet onormal
Att känna sig trött är en vanlig känsla alla någon gång har upplevt. Men vad händer om tröttheten aldrig går över? Doktor Mikael reder ut symtomen att hålla koll på och när det är dags att söka vård.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att känna sig trött och orkeslös är en känsla de flesta kan känna igen. Många känner sig oftast trötta under tunga eller tuffa perioder med mycket jobb och sociala aktiviteter, vilket i sin tur kan leda till att man sover mindre än vanligt.

Se ocksådärför är du extra trött just nu.

Då ska du söka vård för din trötthet

Men är det farligt att vara trött? Enligt doktor Mikael Sandström behöver man inte oroa sig om man har sovit dåligt några få nätter i rad.

– Att vara trött är bra. Trötthet är en signal på att man ska ta det lite lugnare. Det är lite som stress – det är inte farligt, bara man får tid för återhämtning, berättar doktor Mikael i Nyhetsmorgon på TV4.

Han menar att det som däremot kan bli ett problem är om man är trött mer än två veckor i sträck. Då kan det vara läge att se över hur det ser ut på det personliga planet, men det kan också vara bra att boka tid på en vårdcentral för att få hjälp.

Annons

Enligt doktor Mikael finns det några tecken att hålla utkik efter om man upplever en konstant trötthet. Han rekommenderar att man ska söka vård om man är trött mer än två veckor – och samtidigt har/är:

  • Sjukdomskänsla
  • Viktnedgång
  • Aptitlöshet
  • Feber
  • Aldrig utvilad
  • Nytillkommen andfåddhet

Om man känner dessa symtom i kombination med en långtgående trötthet så kan det vara något kroppsligt som också borde utredas. Mikael menar att man ska känna sig trygg med att kontakta vården om man upplever problem med trötthet.

– Det finns ett standardiserat vårdförlopp där man tar mängder av blodprover för man tar reda på vad det hela kan bero på, säger doktor Mikael.

Hur länge är det normalt att sova?

Enligt doktor Mikael ska en frisk människa sova mellan sju till åtta timmar varje natt. Men har man varit sjuk eller är väldigt stressad kan det också vara vanligt att sova runt tio timmar per natt. Sover man längre än så är det oftast ett tecken på att något inte står rätt till och att man behöver söka vård.

Har man svårigheter att komma till ro på kvällen med tankar som far i huvudet har dock Mikael ett litet tips.

– Skriv ner dina problem på en lista och säg till dig själv "imorgon bitti ska jag ta tag i det här – för just nu ska jag sova."

Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT

Läs mer:

7 konsekvenser av sömnbrist

4 saker du gör varje dag – som garanterat förstör din sömn

Mikael Sandströms kritik mot läkarkollegorna

Annons