Dotter om smärtan som nästan satte stopp för karriären: ”Jag bara låg”
Samtidigt som Melodifestivalen drar igång är Dotter, eller Johanna Jansson, som hon egentligen heter, aktuell med ny musik. Men inte som deltagare i Mello, och dessutom på svenska.
– Det är dags för ett nytt kapitel, att bara släppa låtar på svenska, säger hon i Nyhetsmorgon.
Därför är Dotter inte med i Melodifestivalen 2022
Har varit med tre gånger tidigare, 2018, 2020 och 2021. 2020 blev hennes stora genombrott, då hon kom tvåa med Bulletproof, vilket förändrade allt.
Dock kom det som bekant en pandemi i samma veva, så Johanna känner att hon missat mycket. Framför allt längtar hon efter att få möta publiken live, men just Melodifestivalen känner hon sig klar med, berättar hon i intervjun med Jenny Alversjö.
Dotter drabbades av myofasciellt smärtsyndrom
Där berättar hon också om den tuffa tiden innan karriären tog fart, hur nära det var att hon aldrig blivit "Dotter" med hela svenska folket. Hon drabbades nämligen av myofasciellt smärtsyndrom, ett förstadie till fibromyalgi.
Vad som redan i unga år började som värk i axlarna, eskalerade till smärta som tog över hela kroppen.
– Musklerna är alltid spända, det går inte att slappna av. Kanske om man stretchar, får massage eller mediterar, men det sitter verkligen där, förklarar Dotter.
”Orkade ingenting”
Även om den ursprungliga källan är koncentrerad till ett särskilt ställe gör de konstanta spänningarna att smärtan kan sprida sig till hela kroppen, vilket så klart är är väldigt påfrestande.
– Till slut blev det så illa att jag bara låg och vilade hela dagarna. Jag orkade inte ha ett heltidsjobb, jag orkade ingenting, berättar hon.
Vegankosten tog bort smärtan
Läkarna avrådde henne från att hålla på med artisteri. Men så gjorde hon ett livsval som förändrade allt. Hon blev vegan. Från början av djurrättsliga skäl, men kostomläggningen visade sig lägligt nog ha en fantastisk effekt på värken.
– Då förändrades allting. Jag mådde mycket, mycket bättre. För mig var det nog att jag fick inflammation i hela kroppen, av mjölk tror jag. Det tog en månad, sedan blev jag pånyttfödd. För mig var det fantastiskt. Innan dess var det ”vad ska jag göra med mitt liv nu?” Det blev bara sämre och sämre.
Hon påpekar ändå noga att kostomläggning inte nödvändigtvis är en lösning för alla med den här sjukdomen, men i hennes fall gjorde det en enorm skillnad. Nu har hon varit vegan i åtta och ett halvt år och är smärtfri.
Fakta om myofasciellt smärtsyndrom
Myofasciellt smärtsyndrom är en form av fibromyalgi som istället för att drabba hela kroppen ger symtom mer lokalt.
Både fibromyalgi och myofasciellt smärtsyndrom drabbar främst kvinnor och diagnosticeras oftast någongång mellan 30 och 50 års ålder.
Myofasciellt smärtsyndrom är vanlig hos de som har ett enformigt muskelarbete och ständigt spända muskler i axlar och skuldror. Inte sällan anses orsaken vara en belastningsskada med felaktig arbetsställning.
Behandlingen av myofasciellt smärtsyndrom är smärtlindring och sjukgymnastik. Sätts behandling in tidigt så är chansen att bli helt frisk väldigt stor.
Källa: Reumatiker.se