Dr Chatterjee: 15 minuter egentid höjer din hälsa
Doktor Rangan Chatterjee är en brittisk läkare som bland annat är känd från kanalen BBC, där han ger råd till livsstilsförändringar. Han har en hälso-podcast och har dessutom skrivit flera böcker, bland annat boken Hälsobalansen – 4 nycklar till ett bättre liv.
Dr Rangan Chatterjee vill ge bättre hälsobalans
– Efter att ha jobbat som läkare i nästan 20 år, och mött tiotusentals patienter, hade jag samlat på mig några lärdomar, säger Rangan Chatterjee.
– Jag trodde läkarstudierna skulle visa mig hur jag gjorde människor friska. Men ganska snabbt märkte jag att min utbildning fungerade utmärkt i möte med patienter som hade akuta sjukdomar, men inte lika bra i möten med patienter som hade andra utmaningar att brottas med. Jag skulle vilja påstå att närmare 80 procent av mina patienter har problem kopplade till vår moderna livsstil. Som läkare var det frustrerande att känna att jag inte kunde hjälpa dem. Det kändes som att jag satt ett plåster på problem som gick mycket djupare.
Hälsobalans är mer än att äta bra och träna
Dr Chatterjee menar att det absolut inte bara är övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som hänger ihop med vår livsstil.
– Det är betydligt mer än så. Migrän, sömnproblem, depression och faktiskt en rad hormonstörningar är också sjukdomar som kan bero på livsstil.
– Men jag vill vara noga med att påpeka att det här inte är folks egna ”fel”. Allt jag säger är att på den sätt vi lever på idag påverkar vår hälsa negativt på flera sätt. Men jag vill visa att man med några enkla knep kan förbättra både livskvalitén och hälsan.
Dr Chatterjee vill inte tala om för någon vad de ska göra, men inspirera till förändring – som känns överkomlig.
Se också – Rangan Chatterjees bästa tips för viktbalans och ett friskare liv.
Få balans med vila, kost, träning & sömn
För att nå balans kan man enligt dr Chatterjee jobba med fyra områden. Vila, kost, träning och sömn. Inom varje område föreslår doktorn olika saker du kan göra för att bli mer harmonisk, mindre stressad och för att leva ett friskare liv. Det kan handla om att äta mer grönsaker, att träna rumpa medan du lagar mat, att stänga av mobilen en timme innan du lägger dig, eller att lägga femton minuter bara på dig själv, varje dag.
– Jag vill visa hur lite som ska till för att en förändring ska ge effekt. Många av oss är mycket väl medvetna om vad som är bra för oss, men gör det ändå inte.
Varför är det så svårt att leva så som många av oss vet att vi bör?
– Det finns två huvudorsaker till det. Det ena är att det är för svårt att leva sunt, många upplever att det är en kamp. Ser man på de mest friska människorna i världen så är de inte speciellt engagerade av hälsa. De lever i enkelhet, i gemenskaper där de bland annat har tillgång till färsk, oprocessad mat, de rör på sig mycket, har ett bra socialt nätverk och sover gott, för att nämna några saker. Det gör att de håller sig friska både fysiskt och mentalt och blir mycket äldre än befolkningen generellt, säger Rangan Chatterjee och fortsätter:
– Den andra orsaken är att vi tror att det är svårare att leva sunt än det är. Vi tror att vi måste gå till gymmet ett visst antal gånger, äta lite och gå på diet … Och om något är svårt, då gör vi människor inte det. Så enkelt är det. Därför är allt jag föreslår enkla och genomförbara knep. Som fem minuter vardagsträning – som inte kräver någon utrustning och som du kan göra hemma.
Blir man verkligen starkare av det?
– Fem minuter med bra övningar varje dag gör mycket mer än en timme på gymmet varje vecka. Men alla har förstås olika förutsättningar! Välj det du behöver mest. Om du är bra på mat och sömn men inte på att vila så kan en stor hälsovinst vara att slå av mobilen ibland. Då är det bättre än att äta mer grönsaker. Allt för många letar efter den perfekta dieten. Bra nog är bra nog! Börja där du tänker att du har lite att jobba på. Välj ett område och gör en sak. Och se vad som händer om du gör det några gånger i veckan.
Dr Chatterjee: Sjukvården har stora utmaningar
Dr Chatterjee skriver mycket om att vi behöver se kroppen som en helhet och att sjukvården har utmaningar när det gäller att behandla komplexa livsstilssjukdomar.
– Jag vill inte provocera, jag vill bara bygga broar. Därför blir jag väldigt glad när jag blir kontaktad av läkare som upplever samma sak som jag, att patienterna behöver helhetslösningar. Och att det i många fall inte är mediciner som hjälper, utan livsstilsförändringar.
Hur reagerar en patient om du ber dem lägga bort mobilen när de har ont i magen?
– Positivt! Men det handlar förstås om hur jag kommunicerar. Jag kommer inte med pekfingrar och talar om för någon hur de ska göra. Jag ger förslag till ändringar som kanske kan hjälpa dig med de problem du brottas med. Människor förändrar inte saker i sina liv om de inte själva vill.
– Magont är för övrigt en epidemi. Stress är huvudorsaken bakom. WHO har annonserat att stress är den största hälsoutmaningen det här århundradet, det säger något om omfattningen. Det är därför jag vill göra plats för vila. Stress är som gift för vår hälsa, men de allra flesta behöver förhålla sig till jobb, familj och ett hektiskt liv. Därför är mitt mål att man ska känna sig bättre rustad i möten med det som stressar oss.
Chatterjees övningar för hälsobalans
Att äta ordentligt med grönsaker, vila, lägga bort mobilen och röra på sig, är inte det lättare sagt än gjort, speciellt om man inte har gott om pengar?
– Jag har jobbat i år på läkarmottagningar där de flesta av mina patienter gick på bidrag. Råden funkar för dem också. Jag har många gånger fått frågan om patienterna gör det jag föreslår. Svaret är ja. Bara att genomföra något av det ger stor effekt.
– De flesta förstår att vår livsstil kan förebygga en stor del sjukdom och lidande. Men att livsstil också kan hela, det är okänt för många!
Var ska man börja då, om man har jobb och hektiskt familjeliv till exempel?
– Alla är olika men en sak jag ser är att kvinnor som har jobb, barn och hektisk fritid ofta är så stressade att de känner att de måste få tillåtelse från läkaren för att vila. Min erfarenhet är att kvinnor i större grad än män behöver prioritera vila. Vill du bli en bättre mamma, partner och kollega – ta 15 minuter egentid om dagen. Som du inte använder till mobilen ska tilläggas! Ta gärna en promenad istället.
Andra saker som dr Chatterjee tipsar om är skärmfria kvällar, mörklagda sovrum, tidig läggning, att föra tacksamhetsdagbok.
Text Benedicte Wessel Holst Foto: TT
LÄS MER:
Så hittar du en sund balans mellan egentid och familjetid