Dr Mikael: 8 av 10 av de svårast coronasjuka överlever
Det är lätt att känna sig orolig i tider som dessa, när vi läser om dödstal som stiger och börser som sjunker dagarna i ända. Och hela tiden kommer nya möjliga symtom på covid-19 som man ska hålla koll efter – och även nya komplikationer av sjukdomen, vars långvariga effekter vi ännu inte känner till.
En av de senaste i raden är att risken för blodproppar tycks vara högre vid covid-19 än annars. Även personer utanför riskgrupperna verkar oftare drabbas av proppar och stroke, larmade läkare om nyligen.
I Nyhetsmorgon pratade doktor Mikael Sandström om fenomenet tidigare i veckan:
– Det är något vi märker mer och mer. När de sitter i benen är det inte ett så stort problem, men när de lossnar och åker iväg till lungorna så blir det problem, säger han.
De flesta överlever covid-19
Han berättar att han och hans läkarkollegor är lyhörda för nya saker kring covid-19, men säger också att det är mycket vi inte vet ännu kring viruset.
– Vi behandlar detta med ganska god effekt, vi vet ju inte mekanismerna bakom just de här blodpropparna. Det kan finnas olika skäl till att blodkropparna klumpar ihop sig.
Han passar också på att flika in att det finns ljusglimtar och positiva siffror i allt detta som också borde uppmärksammas:
– Av alla dessa som hamnar i respirator, de sämsta patienterna, så överlever ju 8 av 10 i alla fall. Det är död och elände på varenda löpsedel, men av de sämsta patienterna klarar vi alltså 8 av 10, säger doktor Mikael.
– Det är något att ta till sig av tycker jag, avslutar han.
Delade meningar kring överlevnadsstatistiken
Att 8 av 10 överlever intensivvården är självklart glädjande nyheter, men siffran, som kommer från Karolinska Universitetssjukhuset, har också fått kritik.
Samma siffra från Akademiska sjukhuset i Uppsala visade att det var 7 av 10 som överlever. Men båda dessa siffror grundar sig på relativt små antal patienter. Vid KU handlade det om 62 patienter, varav 48 hade överlevt. Vid Akademiska var det 29 av 43 patienter som överlevt intensivvård.
Claes Frostell, vice ordförande för Svensk förening för anestesi och intensivvård, säger till SVT att han tror vi behöver vänta längre innan vi får ordentliga siffror:
– Vi är inte där ännu, vi måste vänta till i höst innan vi har de siffrorna. Och då förhoppningsvis med ett större antal patienter, säger han.
Alla kan inte intensivvårdas
Till detta bör också tas hänsyn till att de absolut sjukaste faktiskt inte klarar av intensivvård med respirator. Det gäller framför allt äldre, sköra personer samt de som lider av hjärtsvikt eller svår KOL.
– När man för ner tuben genom mun och hals måste man vara så djupt sövd att allt medvetande slås ut. Har man ett svagt hjärta klarar den inte alltid av det. Hjärtat riskerar att stanna. Vid svår KOL kan patienten vara så dålig att det inte går att avsluta respiratorbehandlingen. Den blir till en evighetsmaskin som man till slut dör i, har intensivvårdsläkaren Pär Åstrand tidigare berättat för MåBra.
Se hela klippet med dr Mikael här:
Källa: Nyhetsmorgon, SVT
…
LÄS MER:
Vanliga vaccinet kan öka chansen att överleva covid-19
Nya coronasymtomet förbryllar läkarna: Kan bli allvarligt
Forskarna: Ny nässprej kan stoppa coronaviruset
…
Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:
Hur ser symtomen för coronaviruset ut, vilka tillhör riskgrupperna och hur behandlas covid-19? Du hittar allt i vår samling av artiklar om coronaviruset.