Dr Mikael: Då ska du söka hjälp för din andnöd
Känslan av att inte få tillräckligt med luft är minst sagt skrämmande. Särskilt om man inte vet varför man känner sig så andfådd. Andnöd, eller dyspné som det heter på läkarspråk, är ett av de vanligaste symtomen på att man drabbats av covid-19. Men det kan också ha flera andra orsaker också och vissa av dem kan vara minst lika farliga.
– Många söker för att de har svårt att andas i dessa tider med det behöver inte alltid vara covid-19, säger överläkaren Mikael Sandström i TV 4:s Nyhetsmorgon.
Andnöd kan vara hjärtinfarkt
Han berättar att dyspné ofta är ett tecken på hjärtsjukdom. Men i dessa coronatider låter många bli att söka hjälp när de får bröstsmärtor och andnöd av rädsla för smittan och långa väntetider på sjukhusen. Risken är att dock andnöden orsakas av att man har fått en hjärtinfarkt.
– Man tänker: ”det är inte så farligt, jag väntar med att söka hjälp”. Problemet är att cellerna i hjärtat då börjar att dö och sedan när man väl söker hjälp fyra timmar senare, då har man blivit så sjuk att man inte kan rädda så mycket av hjärtat längre, säger Mikael Sandström.
Därför ska man alltid söka hjälp direkt, när man får andnöd tillsammans med exempelvis bröstsmärtor.
Lungsjukdomar som KOL och astma, lunginflammation, blodpropp i lungan och influensa är andra vanliga orsaker till andnöd.
– Men man kan också bli andfådd för att man är nervös eller har en panikångestattack.
Då är andfåddheten farlig
Det är alltså inte lätt att veta när det är dags att söka hjälp för sin andfåddhet. Men Mikael Sandström menar att det finns två saker man kan ha som riktmärken:
- Om du plötsligt blir oerhört andfådd eller inte ens orkar gå upp för en trappa är det en indikator på att man ska söka hjälp.
- Blir du så andfådd när du pratar att du måste pausa och dra djupa andetag är det också en varningssignal.
Det betyder inte nödvändigtvis att du har covid-19 eller en hjärtinfarkt men det är bra att söka vård och reda ut vad andfåddheten kan bero på. Inom vården använder man en så kallad pulsoximeter som man knipsar fast på fingret. Den mäter hur många procent av blodkropparna som får syre. Ligger man under 90 procent i mätningen kan det vara tecken på att man är allvarligt sjuk.
Foto: TT
Läs mer:
Kvinnor blir mer andfådda än män – och det kan skada hjärtat
Coronaexperten: Då är det dags att söka vård
Doktor Mikael Sandströms tips i coronavirus-tider